Zorgen om 'onveilige' oude bomen: "Moeten gekapt worden"

EMMELOORD • Di 16 augustus 2022 | 6:18 • Dinsdag 16 augustus 2022 | 6:18

Bewoners van de Peppellaan in Emmeloord maken zich zorgen om de hoge populieren die langs hun straat staan. De bomen staan er al bijna zeventig jaar, maar sinds 2017 breken er takken af, en landen die op de weg. Toch heeft de gemeente de bomen nog niet weggehaald.

Ook afgelopen zondag was het raak. Het zorgde voor een bijzonder verkeersbord, middenin de hittegolf: 'Afgesloten in verband met storm'. De grote tak kwam te liggen vlak voor de oprit van Jan Stienstra. "Geen zuchtje wind. En dan pats! In een keer valt er een tak naar beneden", vertelt hij.

Storm?

Deze tak brak zondagmiddag af van een populier

Deze tak brak zondagmiddag af van een populier

"We hebben nou al tig keer gehad dat de brandweer moest ingrijpen", zegt Stienstra. "Tot op heden zijn er gelukkig geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Het is gebleven bij een auto. Die was total loss." Dat gebeurde al in 2017. Sindsdien hebben de bewoners contact met de gemeente over het verwijderen of vervangen van de bomen.

Bij iedere inspectie blijkt dat de gezondheid van de boom goed is, maar dat takbreuk wel een reëel gevaar vormt", legt Stienstra uit. "Dat wordt dan omschreven als 'overlast', maar wij zien dat vooral als onveilig. En met overlast kunnen we leven, maar met onveiligheid niet."

Volgens de bewoner zit er maar een ding op: "Hoe jammer het ook is, deze bomen moeten gewoon gekapt worden. En dan kan de gemeente natuurlijk weer nieuwe bomen neerzetten. Die gaan op de lange termijn ook weer mooi worden."

Een woordvoerder van de gemeente Noordoostpolder zegt dat de gemeente nu in gesprek is met de bewoners en een analyse gaat maken waarin de beste oplossing wordt uitgezocht. "We zijn ermee bezig", aldus de woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel