Vraag naar buurtkastjes neemt toe: "Betekent dat de armoe groot is"

LELYSTAD • Do 18 augustus 2022 | 6:22 • Donderdag 18 augustus 2022 | 6:22

De vraag naar zogenoemde buurtkastjes in Lelystad neemt toe. Vorig jaar september zijn tien van zulke kasten geplaatst en daar komen over een paar weken weer tien kasten bij. "Ik heb een wachtlijst van zeker dertig mensen die zo'n kastje willen hebben", vertelt initiatiefnemer Ger Koreman. "Dat betekent dat de armoe groot is."

Een buurtkast is een klein kastje in iemands tuin, waarin voorbijgangers eten en andere producten kunnen leggen. Minderbedeelden kunnen deze spullen er gratis uit halen als zij dit nodig hebben. "Het is een klein voedselbankje wat je hebt", vertelt Koreman. Volgens hem is het een belangrijke toevoeging voor veel mensen om aan eten te komen.

Naast voedsel is volgens Koreman ook de vraag naar producten die bij de menstruatie worden gebruikt groot. Sommige meisjes en vrouwen kunnen deze producten niet betalen. Na een oproep om ook maandverband en tampons in de kast te stoppen, is dit massaal gedoneerd.

Het eerste buurtkastje in Lelystad is geplaatst bij de woning van Rina Bakker. De spullen in haar kast vinden gretig aftrek. Om de paar dagen doet ze het deurtje open en ziet ze wat er is meegenomen en welke dingen er bij zijn gezet.

Bakker krijgt veel positieve reacties van de mensen die producten uit haar buurtkastje halen. Ze raadt anderen dan ook aan om mee te doen aan dit project.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel