Lelystads raadslid biedt excuses aan voor kwetsende berichten

LELYSTAD • Wo 24 augustus 2022 | 11:12 • Woensdag 24 augustus 2022 | 11:12

Het Lelystadse gemeenteraadslid Koen Dreesman van de eenmansfractie Gemeente Belangen Lelystad biedt iedereen zijn excuses aan die hij heeft gekwetst met zijn berichten op Facebook. Ook heeft hij die inmiddels verwijderd.

Dreesman had een aantal berichten over moslims en vluchtelingen geplaatst die als racistisch werden ervaren. Het raadslid zegt deze berichten primair als satirisch te hebben geplaatst. "Mijn intenties hebben nooit een racistische inslag gehad. Ik wilde geen mensen onnodig kwetsen en ik bied er mijn verontschuldigingen voor aan. Daarom heb ik ze nu weggehaald."

Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) vindt de berichten kwetsend en zeer zorgelijk. De tekst bij één van de berichten luidde: 'Ik snap zo’n boerka wel. Als ik wil dat mijn papegaai stil is, gooi ik er ook een zwarte doek over.' Ook sprak hij van 'Arabische en (Noord)-Afrikaanse gelukzoekers' die 'veel luxer' zouden worden opgevangen dan Nederlandse daklozen.

Niet zo bedoeld
Het raadslid zegt nu dit zo niet bedoeld te hebben. Ook stelt Dreesman dat hij zich er niet bewust van was dat er een racistisch beeld kon ontstaan. Hij wilde met de posts een discussie aanzwengelen over het landelijk gevoerde asielbeleid. Dreesman zegt nu te beseffen dat hij daar niet de juiste manier voor heeft gekozen.

Dreesman zegt dat hij zich door de ontstane commotie bewust is geworden dat hij in het vervolg andere manieren zal moeten kiezen om discussies aan te zwengelen. "Ik moet daar als raadslid anders mee omgaan en het gesprek in de politieke arena voeren."

Aangifte
Ondanks dat Dreesman inmiddels zijn excuses heeft aangeboden en de betreffende berichten heeft verwijderd, zal er toch aangifte tegen hem worden gedaan. Een Lelystedeling zegt tegen Omroep Flevoland zich persoonlijk geraakt te voelen door de uitingen van Dreesman. "Hij heeft wat mij betreft de grens van vrijheid van meningsuiting overschreden. Dat doen meer mensen op social media, maar dit is een raadslid nota bene! Ik wil in een samenleving leven waarin iedereen een plek heeft. Asielzoekers afschilderen zoals Dreesman deed en het dan ook nog humor noemen, dat gaat echt een grens over", aldus de Lelystedeling.

Charonline Oosterling van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland zegt dat er aangifte gedaan kan worden op grond van artikel 137c en 137d van het wetboek van het strafrecht. Die gaan over het opzettelijk beledigend uitlaten en aanzetten tot haat en discriminatie. Het maakt daarbij niet uit of het raadslid excuses heeft gemaakt, zegt ze. "Het hangt af van de aangevers. Het gevoel van de aangever is belangrijk. Als die vindt dat die excuses alleen zijn gemaakt omdat het Dreesman te warm onder de voeten werd, kan die alsnog aangifte doen."

Daarbij bepaalt het Openbaar Ministerie of het tot vervolging overgaat. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan zal de rechter vast meerekenen dat hij excuses heeft gemaakt en de berichten heeft weggehaald", stelt Oosterling.

13 september is de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering in Lelystad. Dat is ook het moment waarop de raadsleden zullen praten over het reglement van orde en hoe men met elkaar omgaat in de gemeenteraad. "De gemeenteraad zou moeten bespreken hoe je het debat voert met respect voor de medemens en meer oog voor de menselijke maat", vindt Oosterling. "Als raadslid hoor je eenieder te kunnen vertegenwoordigen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel