Rode Kruis: 'Het schompes gewerkt voor snelle opvang asielzoekers Ter Apel'

ALMERE • Za 27 augustus 2022 | 17:07 • Zaterdag 27 augustus 2022 | 17:07

Nog voordat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alarm sloeg over de situatie in Ter Apel, was Almere al gevraagd om extra vluchtelingen op te vangen. Woensdag kreeg het Rode Kruis van de gemeente te horen dat er meer vluchtelingen aan zouden komen. Wethouder Froukje de Jonge: "We doen het toch maar als Almere".

De 50 vluchtelingen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag per bus aangekomen bij de oude brandweerkazerne in Almere Stad. Daar werden al 225 vluchtelingen opgevangen.

Coördinator van het Rode Kruis Margot Albert hoorde woensdag van de gemeente dat er meer vluchtelingen naar de voormalige kazerne aan de Markerkant zouden komen. "De mensen van de facilitaire dienst hebben zich het schompes gewerkt. Vrijdag om 5 uur 's middags was alles klaar en hadden we 50 extra plekken."

Wethouder Froukje de Jonge kwam poolshoogte nemen en is onder de indruk van de snelle organisatie. "Ik ben echt dankbaar dat we mensen hebben die dit zo goed kunnen." Almere is een van de vijf gemeenten in Nederland die vrijdagavond geëvacueerde vluchtelingen uit Ter Apel heeft opgevangen.

Tot wanneer mogen de vluchtelingen blijven?
Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio kunnen de 50 extra vluchtelingen in elk geval tot 1 oktober blijven. 'Binnen Veiligheidsregio Flevoland wordt onderzocht of er op korte termijn eventueel meer crisisnoodopvang mogelijk is ter ontlasting van Ter Apel. Over dit onderwerp wordt aanstaande maandag verder gesproken in het Veiligheidsberaad', schrijft de woordvoerder.

Waarnemend burgemeester van Almere en voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland Ank Bijleveld schreef vrijdagavond op Twitter over de actie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel