Geëvacueerde asielzoekers aangekomen in noodopvang brandweerkazerne

ALMERE • Za 27 augustus 2022 | 11:37 • Zaterdag 27 augustus 2022 | 11:37

Zo'n 50 asielzoekers uit Ter Apel zijn vrijdagavond laat per bus overgebracht naar de crisisnoodopvang in de voormalige brandweerkazerne in Almere Stad. Dat gebeurde nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alarm sloeg over de gezondheidssituatie op het terrein voor het aanmeldcentrum, waar inmiddels wekenlang honderden mensen verblijven en noodgedwongen buiten slapen.

De gemeente kreeg woensdag het verzoek om extra noodopvangplekken vrij te maken. In de oude brandweerkazerne op bedrijventerrein Markerkant was nog ruimte, constateerde de gemeente. Vrijdagavond zijn deze extra opvangplekken benut. Of dat een direct gevolg is van de noodkreet van IGJ, of dat de komst van 50 mensen al gepland was, kan de gemeentewoordvoerder niet vertellen.

In totaal zijn vrijdagavond ongeveer 400 mensen per bus geëvacueerd. Volgens de inspectie was onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk omdat er een totaal gebrek aan hygiëne op het terrein in Ter Apel is. Naast Almere zijn de geëvacueerde asielzoekers naar Utrecht, Stadskanaal, Zuidbroek en Groningen gebracht.

Opvang Almere
In de oude brandweerkazerne was sinds eind juni plek voor 225 asielzoekers, dat aantal ligt nu op 275. Verder moeten in Flevoland nog 175 opvangplekken worden vrijgemaakt, blijkt uit het asielakkoord tussen het kabinet en gemeenten.

Elke Veiligheidsregio is gevraagd in totaal 225 extra asielzoekers op te vangen. Met de extra opvang in de brandweerkazerne in Almere is hier in Flevoland al deels aan voldaan.

De gemeente wil verder bijspringen waar het kan, maar vindt dat het ook al een behoorlijke bijdrage heeft geleverd. "50 extra mensen binnen twee dagen opvangen, dat is al heel wat. Maar we blijven verder kijken welke mogelijkheden er zijn", meldt de woordvoerder.

Asielcrisis
Bij het overvolle aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel slapen wekenlang achtereen mensen buiten. Onder meer door het woningtekort lukt het niet om de zogenoemde statushouders te plaatsen, waardoor asielzoekers niet kunnen doorstromen naar azc's. Dit heeft tot gevolg dat het aanmeldcentrum al een jaar overvol is.

Ook kampt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met grote achterstanden in het behandelen van aanvragen, waardoor mensen bij het al volle aanmeldcentrum wachten tot ze hun asielprocedure kunnen starten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel