"Als er mensen binnen waren geweest dan hadden die het niet overleefd"

ALMERE • Ma 29 augustus 2022 | 10:57 • Maandag 29 augustus 2022 | 10:57

"Heel bizar." Yu Chou staat maandagochtend naar een heel ander gebouw te kijken dan hij zondag achterliet. Hij is de eigenaar van restaurant Onderweg in Almere. Een grote brand legde zijn restaurant in de nacht van zondag op maandag compleet in de as. Over de toekomst nadenken kan hij op dit moment nog niet, voorlopig resten hem nog heel wat telefoontjes en moet er enorm veel geregeld worden.

De horecaondernemer zat zondagavond in de auto en reed ter hoogte van Amsterdam toen hij werd gebeld door een medewerker van het restaurant. "Die haalde een ijsje bij de (naastgelegen, red.) McDonalds en die zag dat het gebouw in brand stond", zegt Chou. Het besef dat er iets goed mis was, kwam niet meteen voor de restauranteigenaar. "Ik dacht dat het ging om een klein brandje, maar nee, het hele gebouw stond al heel snel in de fik."

Het gedeeltelijk houten pand bleek een makkelijke prooi voor de vlammen. Vanaf de parkeerplaatsen is een troosteloze hoop verkoold hout en geblakerd aluminium te zien. Alleen een tafel staat nog overeind.
Voorlopig zit er niets anders op dan puin ruimen en vooral veel formaliteiten afhandelen. "Nu heb je een zee van tijd, normaal zeg ik altijd je werkt 25 uur per dag en je komt één uur te kort. En nu moet ik veel dingen regelen, iedereen op de hoogte stellen. Je bent in een proces van dingen afhandelen. Daar ben je meer mee bezig dan met jezelf. Het helpt niet om emotioneel te worden nu."

De vraag of de horecaondernemer op dezelfde plek zijn zaak wil gaan herbouwen komt duidelijk te vroeg: "Dat is niet aan mij."

Chou kan maar één positief punt halen uit de verwoestende brand: dat er niemand meer binnen was toen de vlammen uit het pand sloegen. "Er hadden ook mensen binnen kunnen zijn, die hadden dat niet overleefd. Dat zou je de rest van je leven meedragen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel