Chaos in Flevoland: urenlange files, branden en smeulende stroomkabels

FLEVOLAND • Vr 2 september 2022 | 18:52 • Vrijdag 2 september 2022 | 18:52

Kortsluiting in het hoogspanningsnet tussen Lelystad en Dronten heeft vrijdag voor meerdere branden, een grote stroomstoring en een enorme verkeerschaos gezorgd. Daarbij raakte niemand gewond. De A6 tussen Lelystad Noord en Urk en meerdere lokale wegen rondom Dronten werden volledig afgesloten.

Treinverkeer tussen Dronten en Lelystad werd ook stilgelegd en is de rest van het weekend niet meer mogelijk. De bovenleiding is zwaar beschadigd, zegt ProRail. "We verwachten dat het herstel lang zal duren." Minimaal één trein met 350 passagiers werd vrijdagmiddag geëvacueerd.

Veiligheidssysteem TenneT werkte niet
Volgens netbeheerder TenneT ontstonden de problemen rond 15:10 uur in het hoogspanningsstation in Lelystad. De kortsluiting in de hoogspanningsverbinding kon niet snel genoeg gestopt worden. Het veiligheidssysteem dat in werking had moeten treden, werkte niet. De stroom werd daardoor niet van de hoogspanningskabels in de richting van Dronten gehaald en die werden daardoor te heet, gingen smeulen en doorhangen.

De smeulende hoogspanningskabels bij Dronten vanuit de lucht gezien

Dat zorgde op meerdere plekken op de grond voor brand, waaronder in het verdeelstation van Dronten en in meerdere transformatorstations. Ook was er in een groot gedeelte van de provincie een kortdurende stroomstoring. Die is inmiddels voorbij, en de branden zijn door de brandweer geblust. De brandweer moest op meerdere plekken mensen uit liften bevrijden.
'Mijd wegen in Oostelijk Flevoland'
Politie Flevoland riep op om alle wegen in Oostelijk Flevoland te mijden vanwege de nasleep van de kortsluiting en de gevaarlijke situaties die daardoor waren ontstaan. Netbeheerder TenneT moest eerst controleren of de hoogspanningskabels die over de Flevolandse wegen zijn gespannen veilig genoeg waren.
De A6 werd om 18:00 uur vrijgegeven. Dronten was vanaf Lelystad tot ver in de avond lastig te bereiken, lokale wegen werden één voor één vrijgegeven zodra TenneT de veiligheid van het wegverkeer kon garanderen..

Wil je ons liveblog over de stroom- en verkeerschaos nog eens teruglezen? Dat kan hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel