Ook na 15 september nog geen treinen tussen Lelystad en Dronten

FLEVOLAND • Ma 5 september 2022 | 12:14 • Maandag 5 september 2022 | 12:14

ProRail hoopt eind deze week een inschatting te kunnen maken wanneer de treinen tussen Lelystad en Dronten weer gaan rijden. Langs en boven het spoor moet van alles hersteld worden na de grote stroomstoring van afgelopen vrijdag. In de tussentijd zet NS bussen in op het traject, acht bussen per uur. Vier bussen vertrekken vanuit Dronten en vier vanuit Lelystad. Buiten de spits gaat het om vier bussen per uur, twee uit Dronten en twee uit Lelystad.

Sowieso rijden er geen treinen tot 15 september, maakte de spoorwegbeheerder eerder bekend. Maar volgens een woordvoerder is het duidelijk dat dat nog langer gaat duren. "De komende dagen kijken we naar de omvang van de schade en dan moeten we een planning maken van de reparatie", aldus Jeroen Wienen van ProRail.

Normaliter heeft de spoorwegbeheerder een crisisdienst die schade aan het spoor oplost. Omdat het nu om een heel lang stuk gaat en ook om schade die ingewikkeld is, vraagt het om een vele bredere planning. Daarbij moet ook structureel personeel worden ingepland en materialen moeten worden besteld. "Daarom duurt het veel langer'', zegt Wienen. Daarnaast is er ook schade aan de IT-systemen en de treinbeveiliging. Volgens de woordvoerder loopt de schade in de miljoenen. Het is nog niet duidelijk wie dat moet betalen.

Volgens Wienen zijn er meerdere elementen lastig. Zo moet eerst nog worden uitgezocht tot waar de kabels kapot zijn. Vrijdag ontstonden er bermbrandjes omdat kabels onder de grond te heet werden. Die moeten allemaal onderzocht worden. Daarnaast is het zo dat als er ineens veel spanning op het net komt er soms nog wekenlang storingen op het spoor zijn, dat is ook het geval na een blikseminslag. "De statische energie is nog in het systeem en dat zorgt dan weken later nog voor storingen. De verwachting is dat dat nu ook zou kunnen gebeuren." Dat wordt de komende tijd uitgezocht met metingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel