'Gel blaster challenge' loopt flink uit de hand

LELYSTAD • Wo 7 september 2022 | 10:34 • Woensdag 7 september 2022 | 10:34

Een zogenoemde gel blaster challenge is dinsdag in Lelystad flink uit de hand gelopen. Wijkagent Jurion Veenstra meldt op Facebook dat in de Boswijkse straat Wold 25 jongeren op elkaar schoten met gel blasters, een automatisch speelgoedgeweer waarmee gelballetjes worden afgeschoten. Een voorbijgangster werd daarbij ook geraakt. Volgens de wijkagent haalde zij haar vriend erbij en is deze met een mes achter de jongeren aangegaan.

De politie heeft de man staande gehouden, maar moest hem wel confronteren met een stroomstootwapen. De politie hield de man niet aan "omdat de bedreiging niet concreet genoeg was, de jongeren geen aangifte deden van bedreiging en het verhaal twee kanten had. De jongeren deden afstand van hun gelblasters en deze worden vernietigd." Of de man zijn wapen heeft moeten inleveren, is onbekend.

Geen leuk spelletje
Op TikTok zijn de gel blaster challenges een hit. Het is daarbij de bedoeling dat de deelnemers met zo'n wapen willekeurige voorbijgangers nat schieten, dit filmen en op TikTok zetten. Regelmatig lopen dit soort 'spelletjes' uit de hand, want de gelbolletjes worden met zo'n snelheid afgevuurd dat dit best pijn kan doen. Eerder was in de Filmwijk in Almere al consternatie over het gebruik van zo'n gel blaster.

Volgens de wijkagent horen de gel blasters dan ook niet thuis op de openbare weg. "Je ziet hoe makkelijk iets ogenschijnlijk leuks en onschuldigs kan ontaarden. In dit geval is niemand aangehouden en is strafrecht achterwege gebleven, maar een volgende keer zou dit zomaar wel kunnen."

Wapen of niet?
Daarnaast wijst Veenstra op het wellicht nog grotere risico waar veel jongeren (en hun ouders) niet bij stilstaan. Want van een afstand is niet meteen duidelijk of het om een echt wapen gaat of om een 'onschuldige' gel blaster. Het risico is dat de politie het zekere voor het onzekere neemt en het wapen trekt. Volgens de wijkagent valt de gelblaster onder de Wet Wapens en Munitie. Hij meldt daarom met nadruk: "NIET DOEN DUS!"

Andere melding
Dinsdagavond rond 22.15 uur werd de politie ook gebeld door geschrokken bewoners van de Parnassialaan in Lelystad, omdat 'een groep jongens op elkaar aan het schieten was'. Dat meldt de politie Lelystad op Twitter. Een andere getuige meldde dat het om gel blasters zou gaan. Toen de politie in de Parnassialaan arriveerde troffen ze 6 mannen in de leeftijd van 20 tot 26 jaar aan, maar zij hadden de nepwapens niet meer bij zich.

Volgens de Lelystadse politie probeerden agenten aan de jonge mannen uit te leggen wat het gevaar van deze nepwapens was. De mannen konden niet begrijpen dat mensen waren geschrokken, want 'het was maar een spelletje'. De agenten merkten dat de jonge mannen ook weinig begrip hadden voor de gevaren waar ze zelf aan bloot stonden.

Daarom waarschuwt de politie op Twitter uitdrukkelijk: "Normaliter gaan we bij dit soort meldingen uit van echte wapens. Loop geen risico en speel binnen!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel