Meerderheid gemeenteraad lijkt voor behoud 'Etalage van Almere'

ALMERE • Vr 9 september 2022 | 6:13 • Vrijdag 9 september 2022 | 6:13

Een meerderheid van de gemeenteraad van Almere lijkt voor het plan om 'De Etalage van Almere' in de toekomst te behouden voor biologische landbouw, natuur en recreatie. Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt.

'De Etalage van Almere' is een groen gebied van zo'n 200 hectare groot. Het ligt tussen de Buitenring, Tussenring, de A6 en de Lage Vaart.

Volgens de initiatiefnemers is dit het laatste stuk grond in Almere waar stadslandbouw permanent gerealiseerd kan worden. De overige lege gebieden zoals Pampus worden in de toekomst bebouwd.

Initiatiefnemer is blij met steun
De boeren die nu actief zijn op het stuk grond vrezen dat het gebied in de toekomst deels of geheel gebruikt gaat worden voor andere doeleinden.

Initiatiefnemer Tom Saat is blij met de steun van de politiek voor het plan om het gebied te behouden voor onder meer landbouw. "Ik had het gevoel dat het een unanieme meerderheid was die voor ons plan was", aldus Saat.

Wel hadden Partij voor de Dieren, D66 en VVD een paar kanttekeningen. AP/OPA zou de 'De Etalage van Almere' ook graag willen gebruiken voor de realisatie van bijvoorbeeld een bedrijventerrein.

GroenLinks: 'Voortschrijdend inzicht'
Die mening had GroenLinks vorige week ook, maar die fractie heeft de mening bijgesteld. "Ons standpunt was en is dat je moet kijken naar de hele stad. Sommige collega's hebben ons erop gewezen dat in 2014 de nota Het Groenblauwe Raamwerk is aangenomen", aldus fractieassistent Albert Waninge.

Dat is een afspraak waarin wordt gekeken hoe onder meer landbouw en natuur onderdeel kunnen blijven van de stad Almere. "In de nota is dit stuk grond al aangemerkt. Sterker nog: het staat er zelfs in met mogelijkheden voor voedselproductie." Volgens Waninge is het onderzoek dus al gedaan hoe 'De Etalage van Almere' past bij de ontwikkeling van de stad. "Dat hadden wij vorige week nog niet helemaal helder. Nu wel. Dus we gaan gewoon voor dit plan."

De verschillende kavels in het gebied zijn niet van de gemeente, maar in het bezit van Staatsbosbeheer, melkveehouder Bert Talen en Rijksvastgoedbedrijf. Toch gaf wethouder Jesse Luijendijk vorige week aan dat het college van burgemeester en wethouders positief staat tegenover het plan van de boeren.

Het plan is nog niet aangenomen door de gemeenteraad. "Er komt nog een heel traject aan", aldus initiatiefnemer Saat. "Stap 1 is gezet. En de eerste klap is wel een daalder waard."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel