Regionaal busvervoer verstoord door staking

FLEVOLAND • Do 15 september 2022 | 19:49 • Donderdag 15 september 2022 | 19:49

Het Flevolandse busverkeer wordt vrijdag sterk ontregeld door de landelijke staking van buschauffeurs. Dat zegt Marijn van der Gaag van vakbond FNV, die de staking organiseert. Hij verwacht dat ook buschauffeurs die bij andere bonden zijn aangesloten het werk zullen neerleggen, hoewel die bonden al een nieuwe cao hebben ondertekend.

Op 6 september was er al een regionale staking in Flevoland. Volgens Van der Gaag reed toen ongeveer 60 procent van de streekbussen in de provincie niet. Dat percentage zal vrijdag worden geëvenaard, verwacht hij. In feite ligt het streekvervoer dan plat omdat er geen dienstregeling meer kan worden gereden en de aansluiting van buslijnen niet meer is te garanderen.

'Hou de reisplanner in de gaten'
Vervoersbedrijven Keolis, Connexxion en Arriva kunnen nog niet inschatten welke gevolgen de staking precies zal hebben. Pas op de stakingsdag zelf wordt duidelijk hoeveel werknemers gaan staken. Ze adviseren reizigers om de reisplanners goed in de gaten te houden. Die worden zo actueel mogelijk gehouden. Keolis meldt dat de buurtbussen wel rijden. Ook de pendelbus naar de Floriade rijdt.

De stakende buschauffeurs verzamelen zich vrijdag om 12:00 uur in Den Haag voor een landelijke manifestatie. Ze voeren sinds mei actie voor een betere cao. De beloning is nu te laag en de andere voorwaarden zijn ook niet aantrekkelijk genoeg, stelt FNV. Dat zou mede de reden zijn voor het personeelstekort in het streekvervoer. Daardoor is de werkdruk hoog en vallen veel chauffeurs uit. De sector zit in een vicieuze cirkel naar beneden, stelt Van der Gaag. "Daar hebben de reizigers ook last van, omdat er buslijnen uitvallen of zelfs helemaal geschrapt worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel