'COA ziet dat Dronten stevige bijdrage levert in aanpak asielcrisis'

DRONTEN • Vr 16 september 2022 | 11:09 • Vrijdag 16 september 2022 | 11:09

De gemeente Dronten biedt met het toestaan van 300 extra asielzoekers in het azc een stevige bijdrage aan het oplossen van de asielcrisis. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van de VVD. Volgens het college wordt die opvatting ook gedeeld door het COA.

De VVD-fractie vroeg zich af of de inzet van Dronten landelijk gewaardeerd wordt. Dat is zo, zegt het college nu: "De tijdelijke uitbreiding van het azc Dronten is tot stand gekomen naar aanleiding van het verzoek van het COA. Het COA heeft aangegeven de tijdelijke uitbreiding van de capaciteitsplaatsen op het azc Dronten erg te waarderen en zij ziet dat wij als gemeente een stevige bijdrage doen aan het oplossen van de asielcrisis." De eersten van de 300 'extra' asielzoekers worden dit najaar verwacht.

Bang om door het Rijk gedwongen te worden nog meer asielzoekers op te vangen is de gemeente zeker niet. Los van het feit dat die bevoegdheid er nu nog niet is, zal de huidige medewerking van Dronten in het oplossen van het asielvraagstuk voldoende zijn: "Aangezien wij al hoge inspanningen leveren om asielzoekers/statushouders op te vangen en wij al meerdere malen aan het COA en het Rijk hebben laten zien graag te willen meedenken en -werken aan het oplossen van deze asielcrisis, zien wij momenteel geen reden voor het Rijk om ons te verplichten om nog meer asielzoekers/statushouders op te vangen."

Verder was de VVD in Dronten benieuwd hoe buurman Kampen aankijkt tegen de capaciteitsverhoging van het azc. Het college: "De gemeente Kampen is geïnformeerd over de uitbreidingsvraag van het COA en het feit dat wij gingen instemmen met dit verzoek. De gemeente Kampen heeft aangegeven een positieve grondhouding te hebben met betrekking tot de tijdelijke uitbreiding van het azc Dronten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel