'Opwindend' onderzoek op Lowlands wint prestigieuze prijs

BIDDINGHUIZEN • Vr 16 september 2022 | 13:15 • Vrijdag 16 september 2022 | 13:15

Een opmerkelijk onderzoek op Lowlands heeft een prestigieuze prijs gewonnen. Leidse onderzoekers probeerden in Biddinghuizen de opwinding tussen datende festivalbezoekers vast te leggen. Dat onderzoek is beloond met de zogenoemde Ig Nobelprijs.

Psychologe Mariska Kret van de Universiteit van Leiden ontdekte tijdens het festival dat aantrekkingskracht en opwinding tussen jongeren is af te lezen aan het gelijk lopen van hun hartslag. Steeg de hartslag van de één, dan steeg de hartslag van de ander ook.

De Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en daarna aan het denken zet. Ze worden altijd uitgereikt voor de bekendmaking van de (echte) Nobelprijzen.

Hoe ging het onderzoek in zijn werk?
Op Lowlands bouwden Mariska Kret en haar medeonderzoeker psychologe Eliska Prochazkova ‘dating cabins’ waar ze single jongeren op blind date lieten gaan. Tijdens de date bekeken de onderzoekers hun oogbewegingen, de hartslag en ook werd de transpiratie op vingers gemeten. Het onderzoek wees uit dat de hartslag gelijk ging lopen bij singles die zich aangetrokken voelden.

'De romantische ‘klik’ is dus meetbaar', zegt Kret. Als de jongeren gelijktijdig opgewonden werden, schiep dat een band en werden er ook telefoonnummers uitgewisseld. Voor de komende editie van Lowlands zijn de onderzoekers bezig met een nieuwe onderzoek-aanvraag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel