'Huiskamer van lokale democratie' moet kloof met burger dichten

LELYSTAD • Za 17 september 2022 | 17:01 • Zaterdag 17 september 2022 | 17:01

'De Huiskamer van de lokale democratie' heeft zaterdag in Lelystad voor het eerst de deuren geopend. In een ruimte van het stadhuis konden inwoners in gesprek met raadsleden en de burgemeester. Doel van de 'huiskamer' is om op een laagdrempelige manier de beruchte kloof tussen burger en politiek wat kleiner te maken.

Het idee ontstond tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen toen de lokale partijen dezelfde ruimte hadden ingericht om in contact te komen met bewoners. "In campagnetijd zoek je als politieke partij natuurlijk de mensen op", aldus burgemeester Baltus. "Maar de ontmoetingsplek beviel zo goed dat het idee ontstond om de ruimte permanent open te stellen."

En zo geschiedde: vanaf nu kunnen bewoners iedere donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur binnenlopen om het gesprek aan te gaan met een steeds wisselend gezelschap uit de lokale politiek.

"Zoiets als de toeslagenaffaire draagt niet bij aan vertrouwen in de overheid."

— Henk Schraa, ChristenUnie

Laag vertrouwen
Dat de liefde tussen de Lelystadse politiek en haar inwoners wel een impuls kan gebruiken, bleek wel tijdens die laatste gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar: slechts 40,8 procent van de kiesgerechtigde Lelystedelingen nam de moeite om een stem uit te brengen.

Volgens sommige aanwezige raadsleden heeft dat ook te maken met de landelijke politiek. "Het vertrouwen in de landelijke politiek is behoorlijk verminderd", zegt FvD-raadslid Jolanda Loijenga. "Dat werkt door op de gemeentepolitiek." Iets dat wordt beaamd door Henk Schraa van de ChristenUnie. "Zoiets als de toeslagenaffaire draagt niet bij aan vertrouwen in de overheid", aldus Schraa. "En dat straalt dan ook weer af op de gemeente."

Bezoekers sceptisch
Volgens een inwoner die even een kijkje in de huiskamer komt nemen, zit het 'm allemaal in wat je als politicus doet met de wensen van de burger. "Je moet als politicus kunnen laten zien dat je écht luistert", aldus de bezoeker. "Dat je ook écht wat doet met wat de mensen vinden."

Weer een andere bezoeker is sceptisch over de huiskamer. "Het is afwachten, hopelijk draagt het iets bij. Maar ik denk dat het alleen werkt bij mensen die al politiek bewust zijn. Voor de gezinnen die bezig zijn met overleven zal het weinig effect hebben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel