Discussie over bloot in oude film 'Groeten uit Flevoland'

FLEVOLAND • Zo 18 september 2022 | 20:37 • Zondag 18 september 2022 | 20:37

De film 'Groeten uit Flevoland' uit de jaren 70 is onderwerp van discussie, omdat er een kort fragment in zit waarin een blote peuter te zien is.

De film van de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders toont de recreatiemogelijkheden in het pas aangelegde Oostelijk Flevoland. Er zijn veel stranden en bezoekers te zien, maar in een scène van enkele seconden heeft een kindje geen zwembroek aan.

Voor Het Flevolands Archief, dat de filmbeelden beheert, is dit reden om de volledige film 'Groeten uit Flevoland' niet online te zetten, terwijl dat met andere films wel gebeurt. De angst bestaat dat het korte fragment zal worden misbruikt voor verkeerde doeleinden.

Historicus is het er niet mee eens
Dit is de organisatie op flinke kritiek komen te staan van historicus en schrijver Willem van der Ham. Hij begrijpt de afweging niet, omdat het om een kort en volgens hem onschuldig fragment gaat. Er is bovendien nauwelijks iets op te zien is. Van der Ham noemt het een vorm van zeer slechte dienstverlening, terwijl de film voor iedereen op een eenvoudige manier te zien zou moeten zijn.

De historicus is naar eigen zeggen zelf ook de dupe van de handelwijze van het archief. Vorige week verscheen zijn boek 'Hoor, hoor de dijk is dicht'. Dit boek gaat over films waarin de voormalige Zuiderzee en het nieuwe land centraal staan. In dit boek staan QR-codes, waarmee de lezers van het boek de oude beelden ook zelf kunnen bekijken. Bij 'Groeten uit Flevoland' werkt die code niet, volgens Van der Ham omdat het archief daaraan niet wilde meewerken.

Niet verplicht
Archivaris Margreet Bos weerlegt de kritiek. Het Flevolands Archief is niet verplicht om beelden online te zetten. "Bovendien kunnen belangstellenden de film wel bekijken bij ons, en dus is de film openbaar voor het publiek." Volgens Bos is bij 'Groeten uit Flevoland' een bewuste keuze gemaakt om terughoudend met de verspreiding ervan om te gaan.

Volgens hoogleraar archiefwetenschappen Charles Jeurgens is Het Flevolands archief niet verplicht om de film online te zetten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel