'Zachte bek' van hond redt zwijntjes en sleept nominatie binnen

BANT • Ma 19 september 2022 | 6:54 • Maandag 19 september 2022 | 6:54

Normaal speurt diensthond Bram naar aangereden of geschoten wild op de Veluwe. Maar in januari van dit jaar mocht hij gedumpte, levende hangbuikzwijntjes opsporen in het Kuinderbos bij Bant. Dat deed hij perfect. Vanwege die actie is hij nu door kinderkrant Kidsweek genomineerd voor de titel 'Dier van het Jaar’.

Bart Smit is blij met de nominatie. Smit is de baas van hond Bram en boswachter en faunabeheerder bij Staatsbosbeheer. "Ja, die nominatie is natuurlijk leuk. Maar het mooiste is dat we dierenleed hebben kunnen voorkomen," vindt Smit.

Drie levende hangbuikzwijntjes vangen was wel een bijzondere klus. Maar volgens Smit is Bram 'zacht in de bek'. Dit betekent dat hij dieren die hij moet apporteren voorzichtig oppakt. En dus ging Bram naar het Kuinderbos, waar hij voor elkaar kreeg wat boswachters al dagen niet was gelukt. Bram heeft de drie hangbuikzwijntjes kunnen vangen dankzij zijn goede neus, zijn snelheid en omdat hij goed is getraind, denkt de boswachter. "Bram is nu tien jaar. Ik kreeg hem toen hij een jaar was en ik ben hem toen gaan trainen. Eerst met plastic dummy's, later met dode dieren en nu weet hij precies wat hij moet doen."

Bram kreeg voor elkaar wat boswachters al dagen niet lukte

Meer kanshebbers
De andere genomineerden voor de titel 'Dier van het Jaar’ zijn de eikelmuis (als soort) die met uitsterven wordt bedreigd, de bevers Billy en Bella die voor nageslacht moeten zorgen in WILDLANDS Adventure Zoo in Emmen en ten slotte de schildpad Sorte, een bijzonder exemplaar met twee hoofden en zes pootjes.

Naast de titel 'Dier van het Jaar' krijgt de winnaar ook 1000 euro voor een goed dierendoel. Stemmen kan tot maandag 3 oktober via www.diervanhetjaar.nl. Op dierendag, 4 oktober, wordt de winnaar bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel