Raadslid Dreesman niet vervolgd voor kwetsende Facebookberichten

LELYSTAD • Di 20 september 2022 | 18:11 • Dinsdag 20 september 2022 | 18:11

Het Lelystadse raadslid Koen Dreesman van de eenmansfractie Gemeente Belangen Lelystad wordt niet vervolgd voor het plaatsen van kwetsende berichten op Facebook. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. Er is niet voldoende reden om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan.

Dreesman kwam vorige maand in opspraak, omdat hij kwetsende berichten op zijn persoonlijke Facebookpagina had geplaatst. Een aantal berichten over moslims en vluchtelingen werd als racistisch ervaren. Zo stond er onder meer: 'Ik snap zo'n boerka wel. Als ik wil dat mijn papegaai stil is, gooi ik er ook een zwarte doek over.' Ook sprak hij van 'Arabische en (Noord)-Afrikaanse gelukzoekers' die veel luxer zouden worden opgevangen dan Nederlandse daklozen.

Excuses
Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) noemde de berichten kwetsend en schadelijk. Dreesman zei dat deze berichten satirisch waren bedoeld. Hij verwijderde de berichten en zei sorry: "Ik wilde geen mensen onnodig kwetsen en ik bied er mijn verontschuldigingen voor aan. Daarom heb ik ze nu weggehaald."

Grens overschreden
Ondanks dat Dreesman excuses had aangeboden en de betreffende berichten verwijderde, werd er toch aangifte tegen hem gedaan. Een Lelystedeling zei destijds tegen Omroep Flevoland zich persoonlijk geraakt te voelen door de uitingen van Dreesman. "Hij heeft wat mij betreft de grens van vrijheid van meningsuiting overschreden. Dat doen meer mensen op sociale media, maar dit is een raadslid nota bene! Ik wil in een samenleving leven waarin iedereen een plek heeft. Asielzoekers afschilderen zoals Dreesman deed en het dan ook nog humor noemen, dat gaat echt een grens over." Volgens de aangever had Dreesman aangezet tot haat en discriminatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel