Urk vindt kleinschaliger alternatief als vluchtelingenboot in november vertrekt

URK • Wo 21 september 2022 | 22:14 • Woensdag 21 september 2022 | 22:14

De gemeente Urk zet een kleiner schip in voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft de gemeente woensdagavond bekendgemaakt. Nu worden nog 200 vluchtelingen op het schip Rossini in de Urker haven opgevangen, maar het contract loopt half november af. De gemeente was de afgelopen weken op zoek naar een alternatief.

Dat is nu gevonden in de vorm van een kleiner schip waar in totaal zo'n 100 vluchtelingen kunnen verblijven. Het schip heeft 49 hutten. De Oekraïners die niet op Urk kunnen blijven, worden ergens anders in het land opgevangen. Het is nog niet bekend waar.

Burgemeester Cees van den Bos is blij dat er een nieuw schip is gevonden. Het vaartuig wordt gehuurd voor een jaar. "Er is ongelooflijk veel werk verzet, fantastisch ook hoeveel vrijwilligers via Caritas (welzijnsorganisatie, red.) meehelpen. Maar je kunt niet continu in de vijfde versnelling staan, daarom zijn we genoodzaakt om de opvang aan te passen aan de draagkracht van Urk, de haven, de gemeenschap. Laten we er samen voor zorgen dat de Oekraïense vluchtelingen de Urker gastvrijheid blijven ervaren", aldus Van den Bos. De kosten van de huur worden vergoed door het Rijk.

'Oekraïners wonen hier graag'
De gemeente Urk levert met de Rossini een aanzienlijke bijdrage aan de Flevolandse taakstelling om 2.000 Oekraïners op te vangen. Aan draagvlak op Urk is er wat hem betreft ook geen gebrek, veel Oekraïense vluchtelingen hebben bijvoorbeeld een baan gevonden in de Urker visverwerkende industrie. Zij wonen ook graag op Urk, vertelde de burgemeester tijdens een commissievergadering dinsdagavond.

Oekraïners werken 'in de vis'

De opvang kost de ambtenaren in het gemeentehuis wel veel tijd en energie. Tweehonderd vluchtelingen opvangen en begeleiden is voor Urk dan iets te veel van het goede, liet burgemeester Van den Bos doorschemeren. "We zien dat het aantal van tweehonderd op de boot, heel veel vraagt van de medewerkers en ook van het onderwijs. Dat moet op langere termijn volgehouden kunnen worden."

Aantal derdelanders moest van boot af en naar Ter Apel
De burgemeester ging dinsdagavond ook in op de vraag van de SGP-fractie over derdelanders die op de Rossini verbleven of verblijven. In nieuwsblad Het Urkerland stond deze maand namelijk een interview met een Iraanse studente die gevlucht was uit Oekraïne en die op de boot op Urk werd opgevangen. Zij sprak in het interview over de hartelijke ontvangst op Urk en het bijbaantje dat ze op de Urker veerdienst had gevonden. De Iraanse vrouw was ook niet de enige met een ander paspoort dan de Oekraïense die verbleef op het vluchtelingenschip. De SGP wilde weten of haar situatie correspondeert met het doel van de vluchtelingenboot.

De aangemeerde Rossini

Formeel gezien moeten ook mensen die in Oekraïne studeren en die daar een tijdelijke verblijfsvergunning hebben in Nederland worden opgevangen als zij de oorlog in het land ontvluchten. Maar volgens burgemeester Van den Bos heeft de overheid dit jaar geconstateerd dat er steeds meer zogenoemde derdelanders zich in Nederland melden in de opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Ook als zij oorspronkelijk uit een veilig land kwamen, voordat zij in Oekraïne gingen studeren. 'Het Rijk besloot dat er moest worden ingegrepen', aldus Van den Bos.

'Derdelanders' die zich voor 19 juli bij een gemeente hebben ingeschreven, die hebben recht op opvang tot maximaal 4 maart 2023. "Iedereen die zich na die datum heeft ingeschreven die worden weer uitgeschreven en die moeten zich melden in Ter Apel voor de normale asielprocedure. Op een moment dat je uit een veilig land komt dan weet je ook waar die asielprocedure gaat eindigen", zo zei Van den Bos dinsdagavond.

Er is daardoor een aantal personen dat de vluchtelingenboot op Urk moest verlaten en zich in Ter Apel heeft gemeld. Of dit ook geldt voor de Iraanse studente weet burgemeester Van den Bos niet. "Het zou ook nog kunnen zijn dat zij in Oekraïne een permanente verblijfsvergunning had en dat zij daardoor in Nederland een vorm van internationale bescherming geniet. Dan zou zij hier ook een nieuw bestaan kunnen opbouwen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel