Schizofrene asielzoeker krijgt tbs met dwangverpleging

LELYSTAD • Wo 21 september 2022 | 15:42 • Woensdag 21 september 2022 | 15:42

De rechtbank in Lelystad heeft een 30-jarige man uit het asielzoekerscentrum in Dronten tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij is schuldig bevonden aan het vernielen van de huisraad in zijn bungalow op 21 november vorig jaar en het bedreigen van een beveiliger van het azc. De man heeft volgens de rechters dringend hulp nodig.

Na zijn arrestatie vernielde de asielzoeker ook nog een politiecel in Zwolle. De rechtbank achtte in juni bewezen dat de verdachte alle feiten heeft begaan, maar vond hem niet strafbaar omdat hij schizofreen is en volledig ontoerekeningsvatbaar.

Dwangverpleging beste optie
Er moest nog worden onderzocht welke behandeling hij zou moeten krijgen. Twee weken geleden bij een zitting adviseerden de deskundigen verplichte zorg via een zorgmachtiging bij de GGZ. Maar de officier van justitie vond tbs met dwangverpleging de beste optie. "Meneer is een gevaar voor de buitenwereld en zichzelf. Dat kan alleen op deze manier ondervangen worden, de zorgmachtiging is daar niet op ingericht", liet de officier weten.

De rechtbank is het daarmee eens. "Een civielrechtelijke zorgmachtiging biedt onvoldoende mogelijkheden voor een stevig, intensief en langdurig behandeltraject. En dat is wel nodig om de kans op herhaling te verlagen", stelde de rechter.

Vampier die organen wil stelen
De asielzoeker werd in 2018 al veroordeeld voor een poging tot doodslag. "Hij probeerde iemand te wurgen, omdat hij dacht dat het slachtoffer een vampier was die zijn organen wilde stelen", zei de officier daarover.

De man werd toen veroordeeld tot opname in een psychiatrisch ziekenhuis. "Daarna zijn er voortdurend verkeerde keuzes gemaakt en is meneer uit beeld geraakt. Hij nam zijn medicijnen niet meer en hier zitten we weer. Nu voor nieuwe feiten, omdat de hulpverlening compleet gefaald heeft. Dat is hard om te zeggen, maar ik zie het zo", zei de aanklager tijdens de rechtszitting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel