Problemen bij vernieuwd fietspad de Archipel bijna voorbij

LELYSTAD • Do 22 september 2022 | 10:42 • Donderdag 22 september 2022 | 10:42

De gemeente Lelystad gaat vrijdag het grind weghalen van het fietspad in de wijk Archipel. Dat meldt een woordvoerder na vragen van Omroep Flevoland. Fietsers durven geen gebruik meer te maken van het pad omdat ze bang zijn om te vallen.

Vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het fietspad is er speciaal grind, 'split', op de asfaltlaag gestort. "Dit doen we als versterking van de onderliggende laag zodat die weer tien jaar mee kan", aldus een woordvoerder.

Het gaat om een deel van het fietspad dat door de Archipel loopt richting de Atolwijk. Daar is de rode gravel-achtige laag gestort tot bovenaan de Geulbrug. Een bord waarschuwt voor slipgevaar en opspattende stenen, maar dat heeft niet voorkomen dat meerdere fietsers en een scooterrijder ten val zijn gekomen.

Vrijdag genoeg aangesterkt
Lelystad laat nu weten dat de laag gravel vrijdagochtend wordt weggehaald, omdat het asfalt genoeg is aangesterkt. Er zijn ook klachten bij de gemeente zelf binnengekomen over de weg. "Dat betreuren wij en daardoor gaan we in de toekomst wel kijken of we nog meer maatregelen moeten nemen om fietsers te waarschuwen."

De Fietsersbond laat weten blij te zijn dat de splitlaag weer verdwijnt. Ton ten Brinke legt uit dat het belangrijk is dat je een goede afweging maakt tussen de hoeveelheid op de weg. "Als het te dik is, is de kans groter dat er ongelukken gebeuren." De gemeente is volgens hem verantwoordelijk voor het toezicht op die hoeveelheid.

De gemeente Lelystad ziet ondanks de klachten geen aanleiding om voortaan af te wijken van deze werkwijze bij het onderhoud van fietspaden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel