Geen label C: Verschillende overheidsgebouwen voldoen nog niet aan eigen regels

FLEVOLAND • Zo 25 september 2022 | 21:00 • Zondag 25 september 2022 | 21:00

Het politiebureau op Urk, het hoofdgebouw van de GGD in Lelystad en verschillende andere kantoren moeten de deuren sluiten op 1 januari 2023. Tenminste als ze dan nog steeds niet het juiste energielabel hebben. De overheid wil dat we zuinig omgaan met energie en daarom moeten kantoren vanaf volgend jaar minimaal label C hebben. Op een kaart van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn de labels te zien. Door aanpassingen kunnen kantoren alsnog label C krijgen, al is het zeer de vraag of dat nog lukt voor het eind van het jaar.

De labels zijn er van A+++++ tot en met G. Label G krijgen alleen panden die echt slecht geïsoleerd zijn en veel energie gebruiken. "Het energielabel is al jaren geleden ingevoerd, om te kunnen vergelijken hoe energiezuinig een pand is. Label C is een mooie tussenstap en goed haalbaar bij de meeste kantoorpanden", vertelt Maarten den Ouden. Hij is specialist op het gebied van energielabels en adviseert eigenaren van gebouwen op dat gebied.

Politiebureau Urk
Eén van de kantoren die het slechtst scoort in de provincie is het politiebureau op Urk. Dit gebouw krijgt label G. “Ik denk dat er nooit meer echt wat gedaan is aan isolatie na de bouw. Met aanpassingen zou het wel kunnen voldoen, maar dat doet het nu dus niet. De eigenaar van het politiebureau kan straks een boete of zelfs een gevangenisstraf krijgen”, vertelt Den Ouden.

De straffen zijn hoog omdat er sprake kan zijn van een economisch delict. Want een pand met een slecht label is oneerlijke concurrentie voor een pand dat wel voldoet en waarvoor wellicht extra kosten zijn gemaakt.

Politiebureau Urk heeft label G

Omgevingsdienst Flevoland en GGD
In Lelystad staan volgens de kaart verschillende panden die nog helemaal geen label hebben. Opvallend zijn het kantoor van de GGD en het kantoor van de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek. Beide gebouwen hebben volgens de kaart geen label. "Geen label is geen label C, dus moeten ze officieel de deuren sluiten als ze het niet goed geregeld hebben op 1 januari", zegt Den Ouden.

Het kantoor van de GGD heeft geen label

De adviseur vindt het opmerkelijk dat veel gebouwen nog niet voldoen. "Dat de regels gelden vanaf 1 januari is al duidelijk sinds 2012. Gebouweigenaren zijn al vaker aangeschreven en hebben zitten slapen. Als je nu nog aanpassingen moet doen, ben je echt te laat. En bij grote aanpassingen is het wellicht helemaal niet meer haalbaar voor 1 januari."

De Ouden verwacht overigens niet dat panden daadwerkelijk gesloten worden op 1 januari of dat er hekken omheen gaan. Het is aan de overheid om te controleren en te handhaven.

Makkelijk je eigen energielabel bekijken? Of dat van het kantoor op de hoek? Klik hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel