Geen controle op stikstofuitstoot bij Flevolandse boeren

FLEVOLAND • Ma 26 september 2022 | 6:07 • Maandag 26 september 2022 | 6:07

Bij Flevolandse veehouders wordt niet gecontroleerd of ze een natuurvergunning hebben voor de uitstoot van stikstof. Zo'n vergunning is tegenwoordig wel verplicht en de provincie moet dat ook handhaven. Maar er is geen personeel om dat te doen.

Het gaat om de controles op het vrijkomen van ammoniak uit stallen. Die zouden worden uitgevoerd door de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV). Maar die heeft, ondanks een intensieve zoektocht, daarvoor geen toezichthouders kunnen vinden.

Gedeputeerde erkent het probleem
Verantwoordelijk gedeputeerde Cora Smelik zegt dat er naarstig naar personeel wordt gezocht. Maar zolang dat niet is gevonden, kan de inspectie bij zo'n 350 veehouders in Flevoland niet beginnen.

Van de boeren hebben er 100 wel een natuurvergunning, maar er moet getoetst worden of zij zich aan de voorwaarden houden. Van 250 bedrijven is de situatie niet precies bekend, daar moeten de omstandigheden eerst nog in kaart worden gebracht.

Geen ongebreidelde uitstoot van stikstof
Het uitblijven van controles betekent niet dat de veehouderijen ongezien en ongebreideld stikstof kunnen uitstoten, zo zegt gedeputeerde Smelik. Er vindt namelijk wel ander toezicht plaats, zoals milieucontroles. Ook daarbij zouden overtredingen in het kader van stikstof aan het licht kunnen komen. Daarnaast komt de omgevingsdienst in actie wanneer er meldingen van mogelijke misstanden worden gedaan.

De zogenoemde PAS-melders vallen overigens niet onder de groep die door toezichthouders bezocht zou moeten worden. Voor hen is de provincie een apart proces gestart, om te komen tot vergunningverlening voor het boerenbedrijf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel