Kinderboek over verwerking van een dodelijk ongeluk: 'Een boom vol knuffels'

LELYSTAD • Ma 26 september 2022 | 19:43 • Maandag 26 september 2022 | 19:43

Bijna drie jaar geleden vond er op de Larserdreef in Lelystad een verschrikkelijk ongeluk met dodelijke afloop plaats. Een 67-jarige man en zijn kleinzoon van vier overleefden het niet. Het laat Angélique Le Grand uit Lelystad nog altijd niet los en ze schreef naar aanleiding van het ongeluk het kinderboek 'Een boom vol knuffels'.

Le Grand woont aan de Larserdreef en het vierjarige jongetje dat om het leven kwam was haar buurjongen. "Op die bewuste avond in november 2019 keken we 's avonds vanuit de woonkamer uit op de dreef", vertelt Le Grand. "Er was daar de hele avond van alles aan de hand. Er was een ambulance, traumahelikopter, dienstverlening. Net als de buren keken we daar enkele uren op uit. Niet wetende wat er met hun zoon was gebeurd en met hun vader."

Schreeuwen in de nacht
"Midden in de nacht hoorden we de buurvrouw schreeuwen, we wisten niet wat er aan de hand was. De volgende ochtend kwam de buurman op zijn sloffen aanbellen en was hij zo dapper om te vertellen wat er was gebeurd. En dan staat je leven stil. Wij zijn dan nog maar de buren, maar je kunt je gewoon niet voorstellen hoe dat is geweest voor hem. Hij heeft zowel zijn vader als zijn zoon op hetzelfde moment verloren. Dat was heel heftig."

Hoewel Le Grand vindt dat het het verhaal van de buren is, liet het haar ook niet los: "Ik stopte het eigenlijk weg, maar 's nachts kwam het eruit en dacht ik veel aan het gezin en toen ben ik ook 's nachts gaan schrijven."

Naar de gedenkplek van haar broertje
Ze zag overdag haar buurmeisje van zes altijd op haar fiets onderweg naar de gedenkplek van haar broertje. Dat beeld hield Le Grand enorm bezig. Het werd uiteindelijk de insteek voor het kinderboek, hoe een dapper meisje omgaat met een levensgroot verlies. Ze heeft het meisje en de ouders gesproken voor het boek, maar het is niet het letterlijke verhaal geworden, ze heeft er elementen van gebruikt.

De buurvrouw heeft het inmiddels gelezen. "En ze vond het gelukkig heel mooi", zegt Le Grand.

In februari van dit jaar werd een man tot anderhalf jaar cel veroordeeld voor het veroorzaken van het ongeluk. Vermoedelijk reed de man bijna twee keer de toegestane snelheid. Uit onderzoek bleek dat het ongeluk niet was gebeurd als hij zich aan de snelheidsregels had gehouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel