Bewoners tegen komst opvang verslaafden in Almere Poort

ALMERE • Wo 28 september 2022 | 6:05 • Woensdag 28 september 2022 | 6:05

Een groep bewoners van Almere Poort en de Literatuurwijk is tegen de verhuizing van Domus van Almere Stad naar Almere Poort. Bij Domus vangt het Leger des Heils verslaafden op die psychiatrische zorg nodig hebben.

De bezorgde Almeerders zijn een handtekeningenactie begonnen. De petitie is inmiddels door meer dan 2000 mensen ondertekend. Het onderwerp staat donderdagavond op de agenda bij de Politieke Markt.

De verslaafden worden nu opgevangen aan de Spoordreef in Almere Stad. In de afgelopen jaren waren er klachten over overlast die wordt veroorzaakt door deze groep, zoals bedelen op straat, openlijk druggebruik, vechtpartijen en rondhangende drugsdealers. Voornamelijk bewoners van het centrum en ondernemers bij de Schoutstraat en de Marktmeesterstraat hebben er last van. De problemen zijn meerdere malen besproken door de politiek.

De nieuwe locatie

Wat zijn de bezwaren van de bezorgde Almeerders?
Initiatiefnemer Lesley van Hilten van de petitie is fel tegen de komst van Domus in Poort. "De plek waar het college nu denkt dat het de juiste plek is, is een paar honderd meter van verschillende scholen, aan een druk gebruikt fietspad waar veel scholieren gebruik van maken, op steenworp afstand van de nieuwe wijk New Brooklyn en de Playground die door alle kinderen in Almere Poort gebruikt worden."

Volgens Van Hilten heeft de gemeente geen structurele oplossing gevonden voor de overlast die de verslaafden nu veroorzaken in het stadscentrum. De problemen worden volgens haar verplaatst naar Almere Poort. Ook zijn de bewoners in Poort en de aangrenzende Literatuurwijk niet meegenomen in de besluitvorming omdat er geen participatie heeft plaatsgevonden.

Kan de verhuizing worden teruggedraaid?
De nieuwbouwlocatie van Domus in Almere Poort is in februari door de vorige gemeenteraad vastgesteld. De bezorgde bewoners vragen nu de nieuwe raadsleden om de verplaatsing van Domus naar Almere Poort te stoppen.

"De gevolgen voor de leefbaarheid, veiligheid en schoolgaande kinderen zijn onvoldoende meegenomen in het afwegingskader. Daarnaast heeft er op geen enkele manier participatie plaatsgevonden en worden bewoners en ondernemers voor een voldongen feit geplaatst. Wij vragen de raad het besluit van 10 februari 2022 te heroverwegen, en het college opdracht te geven om op zoek te gaan naar een alternatieve locatie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel