Politiek wil onderzoek of zelfs sluiting Oostvaarderskliniek na misbruikzaak

ALMERE • Wo 28 september 2022 | 13:23 • Woensdag 28 september 2022 | 13:23

In politiek Den Haag gaan stemmen op voor een diepgaand onderzoek naar de Oostvaarderskliniek in Almere, nu daar een misbruikzaak naar boven is gekomen. Een 60-jarige medewerker van de tbs-kliniek is op straat gezet, omdat hij een patiënte zou hebben gedwongen tot seksuele handelingen.

De kliniek kwam al eerder in opspraak, onder meer omdat een tbs-patiënt twee jaar geleden tijdens een onbegeleid verlof een vrouw verkrachtte. En er zijn meer incidenten geweest. Zo werd er datzelfde jaar een medewerkster neergestoken. De SP en de PvdA willen nu dat de Inspectie Justitie en Veiligheid het reilen en zeilen in de kliniek onderzoekt.

JA21 en de PVV gaan verder en willen dat de Oostvaarderskliniek onder curatele wordt gesteld. Dat gebeurde ook bij de tbs-kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder na de moord op Anne Faber in 2017. Haar moordenaar, Michael P., werd daar behandeld.

De PVV wil het liefst dat de Oostvaarderskliniek wordt gesloten. De partij is een tegenstander van het hele tbs-systeem. "Zodra een crimineel in een tbs-kliniek zit wordt het een patiënt met alle rechten", zegt PVV-Kamerlid Gidi Markuszower. Misbruik moet altijd worden aangepakt, wie de dader ook is, stelt hij. "Maar het laat wel zien dat er in die kliniek van alles mis is." Hij wijst ook op ongewenste vrijwillige relaties tussen behandelaars en de patiënten. "Het is een orgie van seks en geweld in die klinieken, en eigenlijk horen criminelen gewoon in de cel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel