Bemanningsleden WOII bommenwerper met militaire eer begraven

ALMERE • Wo 28 september 2022 | 18:03 • Woensdag 28 september 2022 | 18:03

De bemanningsleden van de neergestorte Short Stirling BK716 zijn woensdag begraven op de militaire begraafplaats in Nijmegen. De bommenwerper stortte in de Tweede Wereldoorlog neer in wat nu het Markermeer is.

Het wrak lag bij Almere en is in 2020 geborgen. Daarbij werden ook de stoffelijke overschotten van de bemanningsleden gevonden.

De gevonden restanten zijn in één kist gelegd. Volgens Tracey Bowers van het Britse Ministerie van Defensie was het niet mogelijk om de bemanningsleden individueel te identificeren: "We weten dat dit hun vliegtuig is door de gevonden onderdelen.
Ze vlogen samen, stierven samen en worden in één kist begraven."

Einde aan onzekerheid
De uitvaart maakte grote indruk op de nabestaanden. De afgelopen twee jaar, sinds het begin van de berging, is er veel voor hen gebeurd. "Het had veel impact op onze familie. Fijn om te weten dat onze oom een laatste rustplaats heeft", vertelt Barbara Bradbury. Zij is een nabestaande van de omgekomen Charles Armstrong Bell.

Margot McCleod is vanuit Canada naar Nederland gekomen voor de begrafenis van haar oom: "Het is fijn voor onze familie dat Harry en zijn vrienden gevonden zijn en een rustplaats hebben. Mijn moeder heeft nu duidelijkheid, want 75 jaar lang wist ze niet wat er met hem was gebeurd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel