Bergingsofficier Short Stirling: "Ik zie het als een soort ereschuld"

ALMERE • Zo 27 december 2020 | 20:02 • Zondag 27 december 2020 | 20:02

"Ik zie het als een soort ereschuld. Dat wij dat nu doen in de hoop dat het ook voor ons gedaan zou worden." Dat zegt bergingsofficier Bert Aalberts. Zes weken lang bevond majoor Aalberts zich met zijn team op een boot op het Markermeer. Hij gaf deze zomer leiding aan de berging van een Short Stirling-bommenwerper. Nu, maanden later, blikt hij terug op deze grote operatie.

"Ik ben zelf militair. Ik zou het ook prettig vinden als ik op een gegeven moment vermist zou raken, dat er toch moeite zou worden gedaan om mij terug te vinden." Met dit in het achterhoofd begon de berging van het toestel. Het zou gaan om de BK716 met zeven bemanningsleden aan boord. Maar dat waren vermoedens. Majoor Aalberts en zijn team moesten voor antwoorden zorgen.

Voor de berging begon, las Aalberts het vooronderzoek. "Je zag dat er van de zeven bemanningsleden, vijf getrouwd waren. En dan zie je dat er twee al 29 jaar oud waren." Dat is relatief oud, vertelt Aalberts. Alle inzittenden zijn omgekomen. Sommigen van hen waren al getrouwd en hadden kinderen. "Dat is toch wel heftig."

Omroep Flevoland zendt zaterdag 2 januari 2021 een documentaire uit over de Short Stirling BK716. Daarin vertellen onder anderen de nabestaanden van de bemanningsleden over de berging van het toestel.

Gevonden stukken
Dat het gevonden wrak een Short Stirling is, was al bekend. Bij een voorverkenning waren al kenmerkende wrakonderdelen boven water gehaald. De grote bevestiging kregen Aalberts en zijn team bij het optakelen van een vliegtuigmotor. Daar stonden de serienummers nog op. Ook was het registratienummer van het toestel op een stuk plaat geschilderd.

Daarmee is het eerste deel van de puzzel opgelost. Bij de berging zijn ook menselijke resten gevonden. Die worden door het Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht onderzocht. Bij een positieve identificatie worden de bevindingen gedeeld met het Britse ministerie van Defensie.

De bemanning van de BK716 bestond uit Britse en Canadese militairen:
Flying Officer John Frederick Harris
Sergeant Ronald Kennedy
Flying Officer Harry Gregory Farrington
Sergeant Charles Armstrong Bell
Flying Officer John Michael Campbell
Sergeant Leonard Richard James Shrubsall
Flying Sergeant John Francis James McCaw

Tijdens de berging zijn naast de wrakstukken ook kleine, persoonlijke voorwerpen gevonden. Zoals een klein steeksleuteltje en een schroevendraaier. Voor majoor Aalberts zijn het bijzondere vondsten. "Als je er bij stil staat dat dit door de bemanning is gebruikt aan boord. Je zou het feitelijk nog steeds kunnen gebruiken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel