Kunstwerk 'Rise' onthuld tijdens herdenkingsceremonie Short Stirling

ALMERE • Di 12 oktober 2021 | 10:04 • Dinsdag 12 oktober 2021 | 10:04

In het Bos der Onverzettelijken in Almere is dinsdag een herdenkingsceremonie gehouden voor de omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling BK716. Prinses Margriet onthulde daar het beeld 'Rise', dat herinnert aan de vijf Britten en twee Canadezen die bij de crash in de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

In augustus vorig jaar is begonnen met de berging van het vliegtuigwrak. De Britse bommenwerper stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in het IJsselmeer, het huidige Markermeer. Het vliegtuigwrak is jaren geleden bij toeval gevonden in het water noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler. Vorig jaar werd één van de motorblokken gevonden. Dankzij het registratienummer op het vliegtuigonderdeel kwam definitief vast te staan dat het om de BK716 ging.

De Short Stirling stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer, na een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar thuisbasis Downham Market in Norfolk is het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager. Alle inzittenden lieten het leven. Nabestaanden van de bemanningsleden zijn naar Almere gekomen om de herdenkingsbijeenkomst bij te wonen.

Bekijk hier de volledig uitzending terug:

Verschillende sprekers
Eén van de sprekers tijdens de bijeenkomst was burgemeester Franc Weerwind van Almere. Hij verwelkomde alle nabestaanden die digitaal of persoonlijk bij de herdenking aanwezig waren. Hij vertelde over de geschiedenis van de BK716 en dat de gemeente veel waarde hecht aan het bergen van de bemanningsleden. "We vinden het van groot belang dat de overblijfselen van de crew ten ruste gelegd kunnen worden tijdens een fatsoenlijke begrafenis. De bemanning betaalde de ultieme prijs voor onze vrijheid vandaag de dag", zei hij tijdens zijn speech.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek zei dat de berging van de Short Stirling uitgevoerd was om de bemanning te eren. "Zij zijn een symbool voor de vele anderen die met hen gestorven zijn, in dit gevecht voor vrijheid. Het dient ook als een middel om het verhaal levend te houden, opdat we nooit vergeten." Hij bedankte de nabestaanden voor de inzet van hun familieleden. "Zij zijn helden, en we zullen hen nooit vergeten."

Ook wethouder Hilde van Garderen hield een speech. Zij bedankte de organisaties die mee hebben gewerkt aan het bergen van de bommenwerper. "Zo veel mensen en organisaties hebben zich ingezet om de berging mogelijk te maken. Elk met dezelfde intentie: om de nabestaanden afsluiting te kunnen geven. We hebben het allemaal een prioriteit gemaakt, om te allen tijde het verdiende respect en de verdiende zorg te geven aan de bemanning en hun familie."

Kunstwerk met origineel motorblok
Van Garderen vertelde ook meer over het kunstwerk. Het is ontworpen door de jonge Britse kunstenares Laura O'Neill en werd door een jury uitgekozen als het beste ontwerp. In de jury zaten zowel jonge als oudere juryleden. Vooral bij de jonge leden riep dit ontwerp veel emoties op, aldus Van Garderen. Het beeld 'Rise' bestaat uit een levensgrote, jonge piloot die op een origineel motorblok van de BK716 zit. "Hij staart naar een nakomeling van de Anne Frank Boom die hier in het bos geplant is. Prachtige symboliek, in mijn mening", aldus de wethouder.

Dankbaar voor de berging
"We zijn Nederland en Almere erg dankbaar", vertelt John Kennedy. Hij verloor zijn oom Ronald Kennedy bij de crash. "Ik had niet door hoe ongelofelijk veel werk hier in is gestopt voor deze zeven omgekomen bemanningsleden." Ook Fiona Williams uit het Canadese Niagara Falls is dankbaar voor het werk dat in het Markermeer is verricht. Williams verloor haar oom Harry Farrington. "Het betekent veel om te weten waar hij precies is. Ik wist nooit waar hij was, niemand wist het." De moeder van Fiona, de 94-jarige Edith McLeod kon helaas niet naar Nederland komen om de herdenking bij te wonen. Zij volgt de ceremonie via de live-uitzending.

Richard Shrubsall uit Engeland verloor zijn vader bij de crash. Sergeant Leonard Shrubsall kwam om toen zijn vrouw in verwachting was. Richard heeft zijn vader nooit gekend. Lange tijd wist hij niet eens wat er met hem was gebeurd. Dat er nu een herdenkingsceremonie is voor onder andere zijn vader, doet hem veel. "Het kan niet beter. Het is fantastisch."

'De Canadese prinses'
Na afloop van de ceremonie gaat prinses Margriet in gesprek met de nabestaanden van de bemanningsleden. Met name voor de Canadese aanwezigen is dat een bijzonder moment, vertelt Richard McCaw. "We zien haar nog steeds als Canadese prinses, omdat ze daar is geboren." Richard McCaw verloor zijn oom John McCaw bij de crash.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel