Prinses Margriet onthult kunstwerk Short Stirling BK716

ALMERE • Do 30 september 2021 | 12:46 • Donderdag 30 september 2021 | 12:46

Prinses Margriet gaat het monument voor de slachtoffers van de neergestorte Short Stirling BK716 bommenwerper onthullen. Dat laat de gemeente Almere weten. Het geallieerde vliegtuig werd in de nacht van 29 op 30 maart 1943 door een Duits vliegtuig neergeschoten. Het stortte vervolgens in het IJsselmeer, wat nu het huidige Markermeer is. Op 12 oktober wordt in het Bos der Onverzettelijken een herdenking gehouden voor de slachtoffers van deze crash. Daar zullen ook nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden bij aanwezig zijn.

Bij de crash kwamen zeven inzittenden om het leven. Vijf van hen waren Brits, twee waren Canadees. De bommenwerper BK716 werd vorig najaar uit het Markermeer opgedoken en geborgen. Het toestel lag enkele kilometers buiten de kust van Almere in de bodem. De berging werd uitgevoerd door het Ministerie van Defensie in samenwerking met Leemans Speciaalwerken. Bij de berging zijn ook menselijke resten gevonden.

Bij de berging is verder een motorblok opgedoken. Dat is nu de basis van het beeld 'Rise', gemaakt door de Britse kunstenares Laura O'Neill. Op het motorblok zit een manshoge piloot zit. De man draagt een Brits RAF-uniform uit de Tweede Wereldoorlog.

Rechtstreekse uitzending
De onthulling van het monument door prinses Margriet is dinsdag 12 oktober rechtstreeks te zien bij Omroep Flevoland. De speciale uitzending vanuit het Bos der Onverzettelijken begint om 13:50 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel