Stoffelijke resten gevonden bij berging vliegtuigwrak

ALMERE • Ma 21 september 2020 | 11:06 • Maandag 21 september 2020 | 11:06

Bij de berging van de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 zijn stoffelijke resten gevonden. Onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad gaat om de bemanning van het vliegtuig dat in 1943 neerstortte in het Markermeer. Nabestaanden van de 7 bemanningsleden zijn hierover door de gemeente Almere geïnformeerd.

In een laboratorium in Soesterberg gaan specialisten van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) onderzoeken of het daadwerkelijk om resten van lichamen van de bemanning gaat. Aangezien er grote aantallen botresten zijn gevonden, is het onmogelijk om van alle delen het DNA vast te stellen. De BIDKL onderzoekt daarom alleen of de resten overeenkomen met die van 7 lichamen. Dit omdat de bemanning destijds uit 7 personen bestond. Als er voldoende zekerheid over hun identiteit bestaat, kunnen de slachtoffers worden herbegraven.

Het vliegtuig verongelukte in de Tweede Wereldoorlog tijdens een missie om steden in Duitsland te bombarderen. Sinds begin september wordt op het Markermeer gewerkt aan de berging van het toestel. Eerder werden al twee motorblokken aangetroffen, een brandstoftank, een rechtervleugel, munitie en verschillende andere vliegtuigonderdelen.

De gevonden delen van het vliegtuig worden in een container opgeslagen. Het is de bedoeling dat waardevolle stukken uiteindelijk naar een museum gaan.

De crew van de BK716 bestond uit Engelse en Canadese bemanningsleden:
Flying Officer - John Frederick Harris
Sergeant - Ronald Kennedy
Flying Officer - Harry Gregory Farrington
Sergeant - Charles Armstrong Bell
Flying Officer - John Michael Campbell
Sergeant - Leonard Richard James Shrubsall
Sergeant - John Francis James McCaw

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel