Al honderden brokstukken gevonden van neergestorte Short Stirling

ALMERE • Di 8 september 2020 | 0:00 • Dinsdag 8 september 2020 | 0:00

Tijdens de eerste week van de berging van de neergestorte Short Stirling zijn al honderden brokstukken uit het water gehaald. Het vliegtuig verongelukte in de Tweede Wereldoorlog tijdens een missie om steden in Duitsland te bombarderen. Het stortte neer in het Markermeer.

De belangrijkste vondst was een motorblok van de bommenwerper afgelopen vrijdag. Op basis daarvan is nu vastgesteld dat het definitief om de vermiste BK716 gaat. In het toestel zaten zeven bemanningsleden.

De berging van het wrak loopt volgens schema. Het weer werkt volgens majoor Bart Aalberts van de Koninklijke Luchtmacht goed mee, alléén vorige week donderdag was het te slecht weer.

Op het Markermeer wordt op twee locaties gewerkt. Op de eerste plek wordt de bodem afgegraven. Die wordt vervolgens in grote bakken getransporteerd naar de verwerkingsplaats waar alles wordt gezeefd.

Munitie
De gevonden onderdelen van het vliegtuig worden in een container opgeslagen. Het is de bedoeling dat waardevolle stukken uiteindelijk naar een museum gaan. Tijdens de bergingswerkzaamheden zijn ook munitie en andere spullen gevonden. De luchtmacht wil daarover op dit moment geen uitspraken doen. De bergingswerkzaamheden duren zeker vijf weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel