Short Stirling – van crash tot herdenking

ALMERE • Ma 11 oktober 2021 | 6:13 • Maandag 11 oktober 2021 | 6:13

In het Bos der Onverzettelijken in Almere wordt dinsdag een herdenkingsceremonie gehouden voor de omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling BK716. Prinses Margriet onthult daar het beeld 'Rise' dat herinnert aan de vijf Britten en twee Canadezen die bij de crash in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Omroep Flevoland zendt de herdenking om 13:50 uur rechtstreeks uit.

In augustus vorig jaar is begonnen met de berging van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. De Britse bommenwerper stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in het IJsselmeer, het huidige Markermeer. Het vliegtuigwrak is jaren geleden bij toeval gevonden in het water noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler.

In 2008 werd al een deel van de aandrijfmotor van het landingsgestel van een Short Stirling omhooggehaald. Dat werd gedaan door de Aircraft Recovery Group 1940-1945. Deze stichting dacht destijds dat het om de BK710 ging, maar dat is later bijgesteld. Een nul die op het wrakstuk te lezen leek, bleek uiteindelijk een zes te zijn.

Onomstotelijk bewijs
Het definitieve bewijs hiervoor kwam vorig jaar, enkele dagen na de start van de berging door Defensie. Een van de motorblokken van de Short Stirling werd toen gevonden. Dankzij het registratienummer op het vliegtuigonderdeel kwam definitief vast te staan dat het om de BK716 ging.

De Short Stirling stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer, na een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar thuisbasis Downham Market in Norfolk is het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager. Aan boord waren vijf Britten en twee Canadezen.

"Het is een bevestiging voor nabestaanden van de bemanningsleden, die hiermee zekerheid hebben gekregen over het lot van hun familielid", zei wethouder Hilde van Garderen van Almere destijds. De nabestaanden van de omgekomen militairen zijn door de gemeente Almere ingelicht.

Harry Farrington

Ook voor de 94-jarige Edith McLeod uit het Canadese Niagara Falls kwam het nieuws als een grote verassing. Ze is de zus van flying officer Harry Farrington, een van de bemanningsleden van de Short Stirling BK716. "Ik vermoedde wel dat hij was neergeschoten." Wat er precies is gebeurd, bleef altijd voor haar familie een raadsel. Ze is dan ook blij dat het vliegtuig geborgen is. "Ik had nooit gedacht dat dit nog eens zou gebeuren."

"Je houdt altijd hoop, maar dat hoeft niet altijd uit te komen."

— Edith McLeod, over haar vermiste broer

Bemanningsleden Short Stirling BK716
Charles Armstrong Bell | RAF, 29 jaar
John Michael Campbell | RAF, 30 jaar
Harry Gregory Farrington | RCAF, 24 jaar
John Frederick Harris | RAF, 29 jaar
Ronald Kennedy | RAF, 22 jaar
John Francis James McCaw | RCAF, 20 jaar
Leonard Richard James Shrubsall | RAF, 30 jaar

Ter herinnering aan de zeven omgekomen bemanningsleden, creëert de gemeente Almere een speciale plek in het Bos der Onverzettelijken. De Britse kunstenares Laura O'Neill maakt daarvoor een kunstwerk. De basis wordt gevormd door een groot motorblok dat bij de berging boven water is gekomen. Daar bovenop komt een manshoog beeld van een Britse piloot.

"Hij staat symbool voor alle zeven mannen samen", vertelt kunstenares O'Neill. "Ik wilde er niet een van de mannen uitlichten. Ik koos dus voor een man die in de leeftijdsgroep valt. Ik hoop dat hij hen goed vertegenwoordigt." Van het beeld is ook een miniatuurversie gemaakt. Aan de nabestaanden in het Verenigd Koninkrijk en Canada is zo'n beeld gestuurd.

Omroep Flevoland zendt de herdenkingsceremonie rechtstreeks uit. De speciale uitzending begint dinsdag 12 oktober om 13:50 uur en is te volgen via ons TV-kanaal, onze website en de gratis app.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel