Bommenwerper Markermeer is ander vliegtuig dan gedacht

ALMERE • Do 20 juni 2019 | 17:47 • Donderdag 20 juni 2019 | 17:47

Het vliegtuigwrak in het Markermeer is een ander vliegtuig dan gedacht. Dat zegt Johan Graas van de Aircraft Recovery Group. Het wrak is tien jaar geleden geïdentificeerd als de BK710, een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, maar uit recent forensisch onderzoek blijkt het dat het om de BK716 gaat.

De nabestaanden van de bemanningsleden van de BK710 zijn persoonlijk door Graas op de hoogte gebracht. De familieleden gingen er tot voor kort vanuit dat zich in het wrak van de bommenwerper nog zes van de zeven bemanningsleden zouden bevinden. Dat hadden duikers vastgesteld. Het andere bemanningslid was eerder al gevonden in de Noordzee.

Volgens Graas waren het lastige gesprekken om te voeren met de nabestaanden van de BK710. Desondanks hebben ze aangegeven te willen helpen bij de zoektocht naar familieleden van de BK716. In dat wrak zouden zich nog zeven Britse en Canadese bemanningsleden bevinden.

Wrak ruim 10 jaar geleden ontdekt
De Britse bommenwerper is eind 2008 ontdekt bij een reddingsoperatie van de KNRM. Die haalde een deel van een propeller omhoog. Duikers hebben toen diverse onderdelen boven water gehaald. Ze gingen er vanuit dat het de Short Stirling BK710 van de Royal Air Force was. Die werd op 25 mei 1943 door een Duitse nachtjager neergeschoten.

Berging gaat door
In april heeft de gemeenteraad van Almere besloten om een miljoen euro uit te trekken voor de berging van het wrak. Dat gebeurt in maart volgend jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel