Almere wil miljoen euro voorschieten voor berging bommenwerper

ALMERE • Di 9 april 2019 | 10:46 • Dinsdag 9 april 2019 | 10:46

De gemeente Almere wil een miljoen euro uittrekken om een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog te bergen in het Markermeer. Het vliegtuig ligt nabij het gemaal Blocq van Kuffeler. De gemeenteraad bespreekt hiervoor donderdag een voorstel van het college van B en W.

Het gaat om de Short Stirling BK710 van de Royal Air Force. Die werd op 25 mei 1943 door een Duitse nachtjager neergeschoten. Het wrak is in 2008 ontdekt door amateur-historici van de Aircraft Recovery Group. Duikers hebben toen diverse onderdelen boven water gehaald. Die zijn geëxposeerd in Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis bij Heemskerk.

De duikers hebben toen vastgesteld dat de stoffelijke resten van zes van de zeven Britse bemanningsleden zich nog in het wrak moeten bevinden. Het lichaam van staartschutter John Percival werd teruggevonden bij Helgoland (Duitsland).

Na een advies van de bergingsofficier van de Luchtmacht hebben nabestaanden al in 2011 opgeroepen om de resten te bergen. Zij gingen er per abuis van uit dat het wrak in Lelystads water lag. Dat bleek Almere te zijn. Vorig voorjaar hebben familieleden in een brief aan de gemeente Almere opnieuw aangedrongen op berging.

Gemeente vindt berging belangrijk
De gemeente is van plan om de resten te bergen. Dat heeft onder meer te maken met een beslissing van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vorig jaar is extra geld uitgetrokken voor de berging van vliegtuigwrakken waarin stoffelijke resten worden vermoed. De Stirling is één van de zes wrakken die zijn aangewezen voor berging dit, of volgend jaar.

Het college van B en W vindt het naar de nabestaanden toe belangrijk dat de resten van hun familieleden worden geborgen. Ze moeten in een officieel graf worden begraven in Groot-Brittannië, aldus het college. Daarnaast moet het verhaal van de Stirling een prominente plek in Almere krijgen. Daar hoort het oprichten van een monument en tentoonstellen van wrakdelen bij.

Rijk betaalt bergingskosten terug
De berging zelf kost 720.000 euro, maar voor de voorbereidingen en overige kosten is nog eens 280.000 euro nodig. De gemeente Almere schiet de kosten voor en krijgt het bedrag uiteindelijk weer terug van het Rijk. Ook de provincie betaalt mee en laat over de berging een documentaire maken.

Op 7 maart nam verslaggever Gerard van Ommen een kijkje bij Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis bij Heemskerk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (11)

 • urker

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Zijn er geen vrijwilligers daar?
  Als het hier was zou ik graag paar weken helpen.
  Blij voor de nabestaanden en dat ze dan eindelijk een eervolle begraven krijgen.
  Hun leven hebben ze voor onze vrijheid gegeven.

  reageer
 • Nopper

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Laat lekker liggen joh

  reageer
 • Ij

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Belangrijk om dit te doen. Respect voor alle mensen die voor onze vrijheid vechten en hebben gevochten! Ongeacht de kosten.

  reageer
 • Jacob

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  De meeste reacties stemmen weer zeer droef.
  Maar ja, dit is geen podium voor inhoudelijke discussie blijkbaar.
  Jammer.

  reageer
 • stephan

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Gelukkig denkt er ook iemand aan de nabestaanden. Voor hen komt er nu duidelijkheid en als er nog stoffelijke resten in het wrak liggen krijgen die een waardige rustplaats. Hulde hiervoor.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  gooi hier nog maar even een miljoen in te water , t kan niet op hier in almere .

  reageer
 • Gebruiker

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Piet

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Tja, je vrijheid (ook van meningsuiting) , door deze mensen bevochten, mag jou natuurlijk geen cent kosten !

 • crow

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Toe maar het moet weer € 1.000.000 kosten natuurlijk is het niet leuk wat er gebeurt is in oorlog en het vliegtuigwrak waar misschien nog mogelijk resten in zitten, maar 1 miljoen tjonge jonge wat een geld.

  reageer
 • Flak88

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Hopelijk wordt het vliegtuig vliegtuigwrak snel geborgen.

  reageer
 • De Vries

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Prima gebaar! Het zal je familie maar zijn die daar nog ligt. Deze mensen vochten voor onze vrijheid.

  reageer
 • Faerie

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Oooh ze krijgen het weer terug. Dacht ik daar even dat de gemeente eens geld in iets anders (goeds) wilde steken in plaats van in het oneindig zwart gat wat Floriade heet. Zoals met zoveel geld gebeurt voor andere (goede) zaken in de stad. Maar ze krijgen het dus terug... Dus ze doen net alsof ze het heel belangrijk vinden en veel blabla, maar uiteindelijk kost deze mooidoenerij ze niks.. duidelijk...

  reageer
 • Ron

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Waarom moet dit een miljoen kosten. Wie gaat hier flink aan verdienen? Ik zou de specificatie weleens willen zien.

  reageer
 • K

    Di 9 april Dinsdag 9 april

  Zelfs al zou je die zien, dan nog zou je het toch niet begrijpen. Dat vliegtuig ligt onder water. Enig idee wat daar allemaal bij komt kijken? Een doorsnee hijskraantje huren om een dakkapel te plaatsen kost al € 1.000,- per dag ex arbeid.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert