Monument voor neergestorte bommenwerper in oktober onthuld

ALMERE • Di 25 mei 2021 | 15:45 • Dinsdag 25 mei 2021 | 15:45

Het herdenkingsmonument voor de bemanning van de tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestorte Short Stirling BK716, wordt op 12 oktober in Almere onthuld. Dat heeft wethouder Hilde van Garderen bekendgemaakt. Die onthulling zou eigenlijk al op 30 maart plaatsvinden, maar dat ging toen vanwege de coronamaatregelen niet door.

De bommenwerper werd in de nacht van 29 op 30 maart 1943 door een Duits vliegtuig neergeschoten en stortte vervolgens in het IJsselmeer, het huidige Markermeer. Bij de crash kwamen zeven inzittenden om het leven. Vijf van hen waren Brits, twee waren Canadees. Het wrak werd vorig najaar uit het Markermeer opgedoken en geborgen. Daarbij zijn stoffelijke resten gevonden.

Het monument komt te staan in het Bos der Onverzettelijken in Almere. Het gaat om een kunstwerk van de Engelse kunstenares Laura O'Neill. Ze heeft een levensgroot beeld gemaakt van een Britse soldaat, die op een onderdeel uit het motorblok van het vliegtuigwrak zit.

Nabestaanden uitgenodigd
Nabestaanden van de slachtoffers zijn door de gemeente Almere uitgenodigd om bij de onthulling te zijn. Dat geldt ook voor de nabestaanden van de bemanning van een ander toestel dat is neergestort. Lange tijd werd namelijk gedacht dat het zou gaan om het toestel BK710 dat bij Almere was gevonden. Pas later bleek het om de Short Stirling te gaan.

Alle nabestaanden hebben een miniatuur van het beeld van de gemeente Almere gekregen. Er is ook een kinderboek gemaakt, dat het verhaal van de bemanning van het vliegtuig vertelt. Dat boek is inmiddels ook in het Engels vertaald en verspreid over een aantal scholen in Canada.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel