Eis: Taakstraf voor Almeerder voor gesjoemel met zorggeld

ALMERE • Vr 30 september 2022 | 20:54 • Vrijdag 30 september 2022 | 20:54

Tegen een 57-jarige Almeerder is vrijdag een taakstraf geëist, omdat hij gesjoemeld zou hebben met zorggeld. De man vertelde zijn zorgverzekeraar dat hij van januari tot en met september 2015, 70 uur in de week zorg nodig had. Daarvoor kreeg hij ruim 65.000 euro aan Persoonsgebonden Budget (PGB) uitgekeerd. Maar volgens de officier van justitie bedonderde hij de boel.

Menzis wil ruim 46.000 euro terugzien van de man. De zorgverzekeraar zegt dat hij in 2015 misschien wel zorg nodig had, maar niet zoveel als hij opgaf. Om het PGB-budget te krijgen, maakte hij gebruik van vals opgemaakte plannen, facturen en indelingsroosters van zorgmedewerkers, zei de officier op de zitting.

"Die medewerkers die hij noemde op de ingediende zorgplannen ontkennen de zorg te hebben geleverd. Ze zijn ex-medewerkers van hem, vandaar dat hij hun namen kende", legde de officier van justitie uit.

'Genoeg bewijs'
Een getuige die de formulieren van de man zag, herkende in het handgeschreven deel dat van de zorgmedewerkers zou zijn, het handschrift van de verdachte. En het PGB-geld werd overgemaakt naar de rekening van een organisatie die van de Almeerder zelf is.

Genoeg bewijs dat hij de boel heeft opgelicht, stelt de officier. "Meneer heeft een half jaar misbruik gemaakt van de PGB-regeling. Die is bewust laagdrempelig ingericht, zodat mensen die dat nodig hebben er eenvoudig gebruik van kunnen maken. Maar deze man was alleen maar uit op zijn eigen winstbejag."

Geen celstraf
De zitting volgt bijna vijf jaar nadat de verdachte voor het eerst werd verhoord. Omdat de zaak te lang op de plank heeft gelegen vond de officier een celstraf niet nodig. Maar naast de taakstraf van 180 uur eiste hij nog wel een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een proeftijd van een jaar.

De schadevordering van Menzis noemde hij te onduidelijk om toe te wijzen. Die kan de zorgverzekeraar wat hem betreft indienen bij de civiele rechter, waar meer ruimte is om alles uit te zoeken.

Verdachte ontkent
Bij de politie zei de verdachte eerder wel degelijk alle betaalde zorg te hebben gehad, maar de officier vindt dat hij dat nooit goed heeft aangetoond. En omdat hij zich vrijdag op het laatste moment afmeldde voor de rechtszitting, kon hij hier ook geen tekst en uitleg geven.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel