Inwoners Biddinghuizen gematigd positief over opvang asielzoekers bij Walibi

BIDDINGHUIZEN • Di 4 oktober 2022 | 22:20 • Dinsdag 4 oktober 2022 | 22:20

Inwoners van Biddinghuizen reageren gematigd positief op de komst van een tijdelijke opvang voor asielzoekers op het evenemententerrein van Walibi. De gemeente Dronten heeft met het COA en Walibi besloten tot de opvang van maximaal 1.500 geregistreerde vluchtelingen voor de duur van een half jaar.

"Die mensen moeten ergens opgevangen worden", zegt een meneer in het centrum van Biddinghuizen. "Het is een hartstikke mooi evenemententerrein om ze daar onder te brengen. En het ligt er in de winter toch maar verlaten bij."

"Van mij hoeft het niet", zegt een voorbijganger. "Ik vind dat we al genoeg mensen opvangen. Mensen die het echt nodig hebben, daar is wat mij betreft plek voor. Maar er zijn teveel mensen die hier enkel naartoe komen vanwege de economie."

Een andere inwoner zegt dat hij het betreurt dat 'de dorpen moeten opdraaien voor de fouten van de overheid'. "In Ter Apel zijn de problemen ontstaan en nu is het de rest van Nederland die het mag oplossen." Hij voegt er aan toe dat de vluchtelingen wat hem betreft welkom zijn. "We hebben hier in het dorp ook Oekraïners opgevangen en die zijn inmiddels deel van het dorp geworden."

Meerdere voorbijgangers in het dorpscentrum geven aan niet heel veel vertrouwen te hebben in de duur van de opvang. "De overheid zegt dat het voor maximaal een half jaar is. Wat mij betreft is afspraak afspraak. Maar we zien een overheid die zich lang niet altijd aan gemaakte afspraken houdt, dus ik moet het nog zien", zegt een meneer.

Dorpsbelangen: vluchtelingen zijn welkom
Voorzitter Dyane van Bavel van Dorpsbelangen Biddinghuizen laat weten dat de vluchtelingen welkom zijn in het dorp. "Als we tijdens Lowlands geen last hebben van 55.000 bezoekers op dat terrein, dan zullen we vast ook geen last hebben van 1.500 bezoekers." Van Bavel had het wel op prijs gesteld als de bewoners van Biddinghuizen iets eerder op de hoogte waren gebracht van de plannen. "Het heeft ons wel overvallen, dit zijn dingen die je niet aan ziet komen."

Van Bavel verwacht geen effecten van de opvang voor het centrum van Biddinghuizen. "Mensen krijgen daar hun eigen voorzieningen. Het is daar vrij afgelegen, Biddinghuizen ligt 7 kilometer verderop en het openbaar vervoer is niet heel toereikend. Ik denk niet dat we er heel veel van gaan merken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel