Koelhuis betaalt nu bijna half miljoen per maand om uien en witlof koel te houden

RUTTEN • Wo 5 oktober 2022 | 7:11 • Woensdag 5 oktober 2022 | 7:11

De snel stijgende energiekosten zijn voor bijna iedereen een bron van zorg. Veel huishoudens vrezen het moment waarop de rekening op de mat valt. Maar ook bedrijven kampen met de gestegen energiekosten.

De Groene AGRI BV in Rutten is één van die bedrijven. Bij dit koel- en vrieshuis kunnen boeren hun producten, zoals uien, winterpeen, witlofpennen en knolselderij voor een bepaalde periode opslaan. De boeren halen die weer op wanneer ze dat willen.

Omdat de energiekosten snel stijgen, sluiten koelhuizen contracten af met een opslagtarief en een variabel energietarief. Het gevolg is dat boeren nu meer moeten betalen aan energiekosten dan voor de energiecrisis.

Volgens Johan de Groene van Groene AGRI zijn de energiekosten voor zijn bedrijf enorm gestegen. "Wij betaalden voorheen zo'n beetje 75.000 euro per maand en we gaan nu over de 400.000 euro heen."

Zorgen zijn groot
Johan de Groene maakt zich grote zorgen. Hij vreest omzetverlies. De agrariërs zouden andere manieren zoeken om hun producten op te slaan, bijvoorbeeld in hun eigen schuur. Ook kunnen ze hun producten direct verkopen. Op die manier hebben ze de diensten van De Groene AGRI niet meer nodig.

De ondernemer denkt aan allerlei oplossingen om de energiekosten omlaag te krijgen maar de mogelijkheden zijn volgens hem beperkt. Hij zou het liefst een windmolen bouwen maar een solitaire windmolen is niet toegestaan. Ook denkt hij aan zonnepanelen maar dat is niet de beste oplossing. Hij heeft veel stroom nodig in de oogsttijd. Dat is volgens hem vanaf oktober tot januari. Maar de zonnepanelen produceren in die periode minder stroom.

De landelijke overheid heeft allerlei maatregelen bedacht, ook voor ondernemers om hen te compenseren voor de hoge energierekening maar De Groene weet niet of zijn onderneming daar in aanmerking voor komt. Hij zegt de huidige energiekosten maximaal één jaar te kunnen volhouden. Daarna niet meer.

Dit was deel twee in een drieluik over de stijgende energieprijzen. Maandag namen we een kijkje in de FlevoMeer Bibliotheek in Zeewolde. De bieb hoopt dat de gemeente bijspringt om de stijgende energiekosten op te vangen. Later deze week zien we hoe een Flevolandse sauna omgaat met de huidige energiecrisis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel