Hoger beroep moordmakelaar Noffel F. uitgesteld

ALMERE • Wo 5 oktober 2022 | 16:34 • Woensdag 5 oktober 2022 | 16:34

Het hoger beroep van de vermeende moordmakelaar Naoufal 'Noffel' F. gaat op de lange baan. Hij wordt onder andere verdacht van het regisseren van de moord op Almeerder Ali Motamed in 2015. Zolang niet duidelijk is of de procedure rond het enkele jaren geleden tegen hem uitgevaardigde arrestatiebevel aan alle regels heeft voldaan, kan zijn beroepszaak niet inhoudelijk worden behandeld. Vorige week concludeerden het advocatenteam van F. en later ook het Openbaar Ministerie dat berechting in de zaak-Motamed daardoor onmogelijk is. Het hof sloot zich woensdag bij die conclusie aan.

De voorzitter van het hof zei niet te verwachten dat de zaak voor de eerste helft van 2024 inhoudelijk op de rol komt. Het hof had voor de zaak van F., veroordeeld tot levenslang, volgende maand meerdere dagen uitgetrokken.

Het hof nam woensdag geen beslissing over het verzoek van F. en zijn advocaten om de bazen van inlichtingendiensten AIVD en MIVD te laten getuigen. Omdat het hoger beroep van F. tegelijkertijd zou dienen met dat van twee eerder veroordeelde uitvoerders in de zaak-Motamed en hun proces wél doorgaat, vindt het hof dat in de zaak van F. andere rechters moeten komen. Zij moeten over het verzoek beslissen.

AIVD en MIVD getuigen niet
F. wil de hoofden van de diensten laten getuigen over de mogelijke rol van Iran bij de moord op Motamed. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok liet de Tweede Kamer in 2019 op basis van inlichtingeninformatie weten dat Iran de liquidatie vermoedelijk had verordonneerd. Inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben in de strafzaken echter bij herhaling laten weten geen informatie te kunnen delen. De advocaten van F. noemen die houding "schandalig".

F. werd in april 2016 opgepakt in Ierland. Begin 2017 werd hij overgeleverd aan Nederland, dat hem wilde berechten voor zijn aansturende rol bij een moordpoging in Diemen in november 2015. In die zaak kreeg F. in 2018 achttien jaar cel.

Levenslang voor moord Ali Motamed
Ruim een jaar later kwam daar een levenslange gevangenisstraf overheen voor het regisseren van de moord op Eneco-monteur Ali Motamed, in december 2015 in Almere. F., die in beide gevallen ontkent, ging tegen beide vonnissen in hoger beroep.

Tegelijkertijd bleef hij in Ierland, dat formeel toestemming moet geven om hem in Nederland te vervolgen, procederen tegen de rechtmatigheid van zijn overlevering. In de Motamed-zaak leidde dat er toe dat de hoogste Ierse rechtsinstantie dit jaar onverwacht vragen neerlegde bij het Europees Hof van Justitie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel