Provincie weet nog niet of er veehouderijen moeten verdwijnen

FLEVOLAND • Wo 5 oktober 2022 | 18:29 • Woensdag 5 oktober 2022 | 18:29

Gedeputeerde Harold Hofstra weet nog niet of en hoeveel Flevolandse veehouders met hun bedrijf moeten stoppen. Dat zegt hij in reactie op de aanbevelingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Om de uitstoot van stikstof zo snel mogelijk terug te brengen, zouden in heel Nederland tussen de 500 en 600 zogeheten piekbelasters moeten verdwijnen. Dat zijn veehouderijen en bedrijven die veel stikstof produceren.

Flevoland heeft een aantal bedrijven met een hoge stikstofuitstoot, maar die bedrijven liggen relatief ver van Natura 2000 gebieden, zoals de Oostvaardersplassen en de meren rond de provincie. Remkes zegt nadrukkelijk dat piekbelasters bij Natura 2000-gebieden moeten verdwijnen. Volgens Hofstra is het afwachten hoe het kabinet dat voor Flevoland gaat uitwerken.

Onrust en woede
Remkes heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de agrarische sector en talloze bestuurders. Aanleiding was de grote onrust en woede onder boeren over de plannen van het kabinet. Het idee was om de gehele veesector aan te pakken om de stikstofuitstoot terug te dringen. Onder meer het stikstofkaartje van minister Christianne van der Wal dat daarvoor werd gebruikt viel slecht bij hen.

Hofstra zegt blij te zijn dat het stikstofkaartje nu definitief van tafel is. Verder wil hij eerst 15 oktober afwachten. Dan komt het kabinet met een duiding van het advies van Remkes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel