PvdD wil minder fastfoodzaken in Almere

ALMERE • Do 6 oktober 2022 | 12:57 • Donderdag 6 oktober 2022 | 12:57

Het aantal fastfoodzaken in Almere moet flink naar beneden als het aan de Almeerse Partij voor de Dieren ligt. Raadslid Ayla Lokhorst wil dat er meer keus komt om gezonder te eten. Daarom houdt ze donderdagavond een bijeenkomst op het stadhuis over de kwestie met als doel dat er een betere balans komt in het horeca-aanbod.

"Je struikelt er bijna over", zegt Lokhorst over de fastfoodzaken. De afgelopen jaren is het aantal gegroeid. In 2008 waren het er nog 104, en in 2018 is dat bijna verdubbeld. "Als je gezond en duurzaam wil eten, is dat bijna onmogelijk. Negen van de tien winkels of ketens die er zijn, verkopen ongezond eten, en daar zitten allerlei problemen aan." Het gaat volgens het raadslid onder andere om gezondheid, milieu-effecten en dierenwelzijn.

Een aantal Nederlandse steden heeft gevraagd om een wet te maken zodat er een juridisch instrument kan komen dat een stop legt op de komst van fastfoodrestaurants. Volgens Lokhorst zijn er al andere mogelijkheden die ingezet kunnen worden om gezonder eten aan te bieden. "We vinden nu dat er geen sprake is van keuzevrijheid", zegt het raadslid. "We willen niemand verbieden om te eten wat ze willen eten, maar we willen wel dat het een stuk makkelijker wordt om een keuze te maken die ons allemaal ten goede komt."

Vorig jaar is de kwestie al eens besproken in de gemeenteraad van Almere. Toen was de raad verdeeld. CDA, VVD en PVV wilden toen geen limiet op het aantal fastfoodketens. De partijen vinden dat het niet aan de gemeente is om te bepalen hoeveel fastfoodketens in de stad gevestigd zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel