Woonlasten in Almere gaan omhoog

ALMERE • Do 6 oktober 2022 | 18:01 • Donderdag 6 oktober 2022 | 18:01

De woonlasten in Almere gaan volgend jaar omhoog. Dat blijkt uit de begroting 2023-2026 die het college van burgemeester en wethouders donderdagmiddag heeft gepresenteerd. De oorlog in Oekraïne, de fors gestegen energie- en grondstofprijzen en de krapte op de arbeidsmarkt hebben voor een forse inflatie gezorgd. Het gevolg is dat de gemeentelijke belastingen omhoog gaan.

Zo stijgt de onroerendezaakbelasting met zo'n 20 euro. Dezelfde verhoging geldt ook voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing gaat met bijna 16 euro per jaar omhoog. Alles bij elkaar opgeteld gaat in 2023 een gemiddeld gezin 944 euro aan woonlasten betalen, dat is dus zo'n 56 euro meer dan dit jaar.

Ook gaan de parkeerkosten met bijna negen procent omhoog. Die verhoging geldt voor Almere Stad. In Almere Buiten blijven de tarieven hetzelfde totdat het centrum daar afgebouwd is.

Mee- en tegenvallers
In de begroting spreekt het college over grote mee- en tegenvallers. De grote meevaller is de winst die in 2022 is geboekt dankzij de verkoop van bouwgrond. Die bedraagt 17 miljoen euro.

De grootste tegenvaller heeft te maken met minder geld uit Den Haag. Het college: "Het Rijk geeft ons geen compensatie voor prijsstijgingen in 2022. Hierdoor lopen wij elk jaar € 4,4 miljoen aan inkomsten mis. In totaal verliezen we daaraan bijna € 22 miljoen."

Toch investeringen
Ondanks de tegenvallers is het stadsbestuur van plan om te investeren. Zo gaat de gemeente vanaf 2023 starten met het vervangen van de riolering, eerst in Almere Haven daarna in andere delen van de stad.

Daarnaast is het de bedoeling dat er 6.600 woningen in Almere Centrum komen voor eind 2030. Het stadbestuur wil ook doorgaan met de stadsvernieuwing in Haven en Buiten. Bij alle drie de stadsdelen gaat het om een investering van 28 miljoen euro de komende vier jaar. Een deel van het geld komt uit Den Haag, zo is de verwachting.

Ook gaat er meer dan 3 miljoen euro extra per jaar naar veiligheid, waarvan 1,2 miljoen euro naar BOA's.

Bezuinigingen
Het college gaat de komende jaren ook voor 11,6 miljoen euro bezuinigen. Alle taken van de gemeente worden tegen het licht gehouden. Als taken overbodig gevonden worden, komen die te vervallen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel