Lelystad onderzoekt mogelijkheid voor natuurzwembad in de openlucht

LELYSTAD • Do 6 oktober 2022 | 20:45 • Donderdag 6 oktober 2022 | 20:45

Lelystad krijgt mogelijk een natuurzwembad in de openlucht. Volgend jaar wil de gemeente onderzoek doen naar de mogelijkheden van zo’n bad. Dat is één van de plannen in het concept van de programmabegroting van de gemeente. Daarin staat wat er moet gebeuren en hoeveel geld daarvoor nodig is.

De keuze voor een natuurzwembad in plaats van een buitenzwembad heeft met de kosten te maken. De gangbare zwembaden zijn duur in onderhoud zegt wethouder Dennis Grimbergen. Dat komt onder meer omdat ze verwarmd moeten worden. Ook het onderhoud is prijzig.

Een natuurbad in de openlucht past volgens de wethouder bij hoe Lelystad zich wil profileren, als hoofdstad van de nieuwe natuur. In een natuurzwembad zit geen chloor. Als alternatief kunnen bijvoorbeeld planten en biofilters het zuiverende werk verrichten. Die zitten dan onzichtbaar verstopt in de filters van het bad.

'Behoefte aan buitenrecreatie'
"Mensen hebben steeds meer behoefte aan buitenrecreatie, dus stelt u een plek aan het water voor. Wellicht met een strand en waar je gebruik kunt maken van natuurwater", schetst de wethouder een mogelijke scenario.

Er is nog geen locatie voor een zwembad in gedachten. Het gaat om een voorstel voor een verkenning. Pas als de gemeenteraad instemt met het besluit zal de gemeente een onderzoek doen naar de mogelijkheden.

Overigens had Lelystad in de eind jaren '60 al een traditioneel buitenbad, De Houtrib. De exploitatie zou uiteindelijk te duur zijn geworden en in 1994 werd het zwembad gesloopt.

Programmabegroting
In de conceptprogrammabegroting kwamen ook andere plannen naar voren die eerder al genoemd werden in het raadsakkoord. Er worden onder meer voorstellen beschreven voor aanpassingen van het stadshart, het stationsgebied en Lelystad Oost. Ook wil de gemeente de rioolheffing met vijftien procent verhogen om de oplopende kosten te drukken.

In de conceptbegroting staat ook dat er geïnvesteerd moet worden in extra sportaccommodaties bij onderwijscampus Porteum. De wethouder benadrukt dat deze zaken breed inzetbaar moeten zijn. Dat betekent dat sportverenigingen en onderwijsinstellingen de accommodaties met elkaar moeten delen.

Nieuwe natuur
Lelystad profileren als 'Hoofdstad van de nieuwe natuur' komt meerdere malen terug in de begroting. De stad wil inzetten op vergroening van toekomstige woonwijken. Naast de aanleg van openbaar groen wordt ingezet op groene gevels en daken, de aanleg van een waterberging voor de opvang van regenwater en worden bewoners gestimuleerd om zo min mogelijk tegels te gebruiken in hun tuinen.

Wethouder Grimbergen benadrukt dat de gemeente rekening moet houden met de klimaatdoelen en dat de vergroening van de stad zorgt voor een schonere en koelere lucht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel