Geraakt door alle crises: het doek valt voor Grand Café 0320

LELYSTAD • Za 8 oktober 2022 | 12:02 • Zaterdag 8 oktober 2022 | 12:02

Anderhalf jaar na de opening valt het doek alweer voor Grand Café 0320 in Lelystad. De eigenaren, Annechien de Ruiter-Leemhuis en haar broer Lennart Leemhuis, waren vorig jaar maart nog vol vuur. Coronacrisis of niet, ze gingen er een daverend succes van maken. En even leek dat te lukken. Totdat de volgende crises aan de deur klopten: het personeelstekort, de energiecrisis, de inflatie... Hierdoor werden de financiën dusdanig beïnvloed, dat de balans volledig zoek was.

Het Grand Café sluit daarom deze zaterdag om 20.00 uur officieel de deuren. Klanten en leveranciers kunnen tot die tijd afscheid nemen van het horecateam. Annechien de Ruiter vertelt dat het een optelsom is van redenen die hun horecawereld de afgelopen anderhalf jaar langzaam op z'n kop zette. Ze begonnen hun bedrijf tijdens de lockdowns en konden dus niet veel omzetten en een buffer opbouwen. Direct daarna volgde het personeelstekort, de enorme stijging in energieprijzen en tot slot de inflatie, waardoor ook klanten op hun centen gingen letten en wegbleven uit het centrum van Lelystad.

Alles geprobeerd
Broer en zus zeggen alles geprobeerd te hebben om overeind te blijven: van het zoeken naar investeerders tot kostenbesparing, maar ze zagen echt geen mogelijkheid meer om open te blijven. Over het personeel maakt De Ruiter zich weinig zorgen, hoe vervelend ze het ook vindt. Dankzij het UWV kunnen ze tijdelijk een uitkering krijgen, maar door het personeelstekort verwacht ze dat haar 'toppers' snel ergens anders aan de bak kunnen.

Een nieuw horeca-avontuur ziet de horecaondernemer zich niet snel beginnen. De Ruiter-Leemhuis blijft, net als haar broer, met schulden achter. Even verderop in de Kroonpassage runt ze al een tijdje Konditorei Noor. Ook daar gaat het minder goed mee, maar dat zit financieel in minder zwaar weer. Daar gaat ze zich voorlopig op richten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel