'Sprankje hoop voor behoud barak de Trekvogel'

ALMERE • Ma 10 oktober 2022 | 6:03 • Maandag 10 oktober 2022 | 6:03

Platform 'Behoud de Trekvogel' vraagt het Flevo-landschap per brief om de geplande sloop van gebouw De Trekvogel op de dijk bij Almere Buiten uit te stellen. Flevo-landschap heeft het zwaar verouderde gebouw als bezoekerscentrum ingericht en wil het afbreken om er een nieuw pand te bouwen. De barak was in de jaren '60 van de vorige eeuw de uitvalsbasis van de mensen die werkten aan de polder.

De houten barak is van buiten verrot en de daken liggen vol met asbest. Dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. In het platform hebben meerdere organisaties zich verenigd om de sloop tegen te gaan. Dat zou volgens Michiel Hegener van het platform namelijk doodzonde zijn: "Ik kom niet uit Almere. Ik woon in Zuid-Holland, maar vind het als Nederlander heel belangrijk dat dit soort erfgoed behouden blijft. Het hoort bij onze geschiedenis."

Asbestdaken

Het gebouw is volgens Flevo-landschap niet meer te redden. Restauratie is veel duurder dan nieuwbouw. Flevo-landschap wil in een nieuw pand wel elementen terug laten komen van de oude Trekvogel.

Er is door andere organisaties eerder al geprobeerd de sloop tegen te houden, maar die pogingen zijn op niets uitgelopen. Flevo-landschap is de eigenaar en heeft een sloopvergunning van de gemeente gekregen. "Juridisch en economisch is het hun pand en mogen ze het tegen de vlakte gooien. Gevoelsmatig en cultuurhistorisch is het van heel Nederland en behoort het aan ons allemaal", zegt Hegener.

De buitenkant is er beroerd aan toe

Hegener heeft de laatste maanden contact gehad met onder meer het Flevo-landschap, de provincie en met Waterschap Zuiderzeeland. "De grond rond De Trekvogel is bijna allemaal van het waterschap. Ze staan sympathiek tegenover het plan om de Trekvogel te behouden, maar ze zeggen geen partij te zijn. Maar ik zie mogelijkheden. Wellicht dat het nieuwe bezoekerscentrum naast de barak gebouwd kan worden."

"Er is ruimte naast de barak"

Het is niet trekken aan een dood paard, vindt Hegener. Geld moet niet het probleem zijn, vindt hij. Er worden immers vaak genoeg dit soort gebouwen van de sloop gered. "Het gaat niet om het economische belang. Dan zouden ook veel ouderwetse windmolens gesloopt kunnen worden, maar die willen we graag behouden voor de toekomst. Dus kan dat hier ook", aldus de bevlogen Hegener.

Michel Hegener

"Ik hoop in ieder geval dat door onze brief de sloop uitgesteld wordt tot na de winter. Dan hebben we nog een paar maanden om na te denken over een oplossing die voor iedereen goed voelt. Ik kan mij voorstellen dat de barak een expositieruimte wordt over de inpoldering van Flevoland en dat het bezoekerscentrum van Flevo-Landschap ernaast staat. Zo kunnen ze elkaar nog versterken ook", besluit Hegener.

In het platform 'Behoud de Trekvogel' zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd: de Erfgoedvereniging Heemschut, de stichting Regenboogbuurt Almere, het Cuypersgenootschap, De IJsselmeervereniging, Stichting Polderpioniers en Cultuurfonds Almere. Op de website van het platform vind je meer informatie, bijvoorbeeld over de mogelijkheid een petitie te tekenen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel