Snelle groei Marker Wadden verrassing voor onderzoekers

LELYSTAD • Di 11 oktober 2022 | 17:06 • Dinsdag 11 oktober 2022 | 17:06

Het aantal dieren en planten op de Marker Wadden neemt sneller toe dan verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende natuurorganisaties. De afgelopen vijf jaar hebben onderzoekers het reilen en zeilen op de kunstmatige eilandengroep in de gaten gehouden. Ook werd bekeken of eilanden, zoals de Marker Wadden, goed gebouwd kunnen worden.

"De eilanden liggen er", vertelt hoofdonderzoeker Sacha de Rijk. "Het is mogelijk om met het zachte sediment uit het Markermeer natuureilanden te maken." De vrees was dat de eilandengroep zou verzakken. De Marker Wadden zakken wel, maar volgens de onderzoekers niet verontrustend hard. Ook hielden de bouwers rekening met het inklinken van het gebied. "Ze hebben alle stormen overleefd die we hebben gehad", legt Van Rijk uit.

De biodiversiteit is volgens de onderzoekers ook flink gestegen. "We hebben een aantal vogels aangetroffen die nog nooit in Nederland gebroed hadden," vertelt Roel Posthoorn van Natuurmonumenten. Hij is trots dat onder andere de ijseend en de lachstern de Marker Wadden hebben gevonden. Voor de onderzoekers is het een grote verrassing dat de dieren en planten zo snel naar het eiland zijn gekomen.

Bomen en bos
De biodiversiteit op de eilandengroep is gestegen en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen, verwachten de onderzoekers. Daardoor verandert ook het landschap. Nu zijn er duinen met helmgras en gebieden met moeras waar struiken groeien. In de toekomst worden ook bomen verwacht en komt er mogelijk een klein bos.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel