Politiek steunt opvang asielzoekers bij Walibi, maar zet kanttekeningen

DRONTEN • Do 13 oktober 2022 | 6:00 • Donderdag 13 oktober 2022 | 6:00

De politiek in Dronten is het in grote lijnen eens met de tijdelijke opvang van asielzoekers op het evenemententerrein van Walibi bij Biddinghuizen. Dat bleek woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Maar partijen zetten ook kritische kanttekeningen.

Het COA, het Centraal Orgaan Asielzoekers, gaat op het terrein naast het attractiepark tussen de 1000 en 1500 geregistreerde vluchtelingen opvangen. De opvang is voor de duur van een half jaar. Op 15 april 2023 moet het terrein weer leeg zijn.

Alle partijen onderschrijven het nut en de noodzaak van de opvang. Maar niet iedere partij is akkoord met de wijze waarop de gemeente het heeft aangepakt. Vooral de VVD heeft kritiek over de gang van zaken. "Dronten is een gastvrije gemeente. Maar we voelen ons overvallen door de opvang", zegt Barry Hoogezand van de VVD. "Inwoners van Biddinghuizen maken zich zorgen, over voorzieningen, over de zorg, over veiligheid. En wij vragen daar aandacht voor."

Goed geregeld
Danieke van Baal van GroenLinks deelt de kritiek op het proces niet. De vluchtelingen zijn voor Van Baal sowieso welkom in Dronten. Ze vindt dat de gemeente de opvang goed heeft geregeld. "Dit is een bevoegdheid van het college. Ze mogen hiertoe besluiten zonder instemming van de gemeenteraad. En wij ondersteunen dat besluit."

Die bevoegdheid van het college om hier eenzijdig een besluit over te nemen is juist wat de liberalen steekt. De VVD had het chiquer gevonden als de gemeente als eerste de inwoners naar hun mening had gevraagd alvorens te besluiten tot opvang. Hoogezand zet ook vraagtekens bij de haast om tot een opvang te komen. "Er zijn signalen dat er al sinds de afgelopen editie van Lowlands in augustus over opvang is gesproken. Er was in die tussenliggende twee maanden wat ons betreft heus wel tijd om met de bewoners het gesprek aan te gaan."

Zorgen in de omgeving
Danieke van Baal van GroenLinks stelt daarop dat zorgen in de omgeving niet per se betekenen dat er dan geen begrip of steun is voor de opvang. "Het is niet het één of het ander", zegt Van Baal. "Als er zorgen zijn in de samenleving, dan moet je daar aan werken. Het zijn dingen die naast elkaar bestaan. Het één hoeft niet ten koste te gaan van het ander."

De VVD maakt zich ook zorgen over de vragen van het COA aan de provincie Flevoland. "Als wij in Flevoland zoveel mensen opvangen, dan gaan gemeenten in de andere provincies wellicht denken: 'nou, dan kunnen wij de opvang wel sluiten'. Dus daar hebben we ook aandacht voor gevraagd, dat Dronten andere gemeenten wijst op hun verantwoordelijkheid."

Danieke van Baal van GroenLinks kan zich niet vinden in de gedachte dat Dronten 'al voldoende doet'. "Want als er, zoals nu, nood is, dan is veel doen nog steeds niet voldoende."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel