Grote zorgen over jeugdzorginstelling Pluryn

ALMERE • Do 13 oktober 2022 | 18:46 • Donderdag 13 oktober 2022 | 18:46

De gemeente Almere maakt zich grote zorgen over de financiële situatie bij jeugdzorgaanbieder Pluryn. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Roelie Bosch naar aanleiding van een rapport over de jeugdzorg in de eerste helft van 2022. Pluryn is onder meer verantwoordelijk voor de zware jeugdzorg en de jeugddetentiecentra in Almere en Flevoland. De gemeente maakt zich ook grote zorgen over de toenemende problemen binnen gezinnen en ouderschapsbemiddeling.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat Triade Vitree, een andere grote jeugdzorgaanbieder, ook in financiële problemen zit. Nu komt Pluryn daar nog bij. "We zitten met de organisatie om de tafel om te kijken hoe we de zorg kunnen blijven garanderen”, zegt wethouder Bosch. “Maar de situatie is ingewikkeld want de organisatie is in niet alleen werkzaam in Almere of Flevoland maar ook in andere delen van het land."

Mogelijk meer geld naar de jeugdzorg
In het rapport staat dat beide aanbieders "in financieel zwaar weer verkeren". Toch komt de zorg volgens de wethouder niet in gevaar: "We proberen nu met elkaar de problemen op te lossen om samen door te gaan. Lukt dat niet, dan blijven we dezelfde zorg leveren", zegt Bosch, die financiële steun vanuit de gemeente niet uitsluit. "Dat is zeker een optie als we zien dat er geen andere uitweg is. We moeten en zullen de te verwachten zorg blijven leveren."

Naast de zorgaanbieders, maakt de gemeente zich ook grote zorgen over de hoeveelheid problemen bij gezinnen in Almere. "Bijna 80% van de problemen met kinderen wordt veroorzaakt door problemen met de ouders. Vechtscheidingen zijn bijvoorbeeld echt een groot probleem. Dus ook een oproep aan ouders: zoek voortijdig hulp als het nog beheersbaar is." Uit het rapport blijkt ook dat de wachtrijen voor ouderschapsbemiddeling erg lang zijn. Daar wil de wethouder ook graag wat aan doen.

'Het goede doen'
Toch is er niet alleen slecht nieuws. De gemeente probeert sinds dit jaar ten alle tijde te voorkomen dat jongeren uit huis geplaatst worden: "En dat is ook gelukt. We hebben 25 uithuisplaatsingen voorkomen en zes kinderen thuisgebracht", vertelt Bosch. "Daar hebben we echt hard voor gewerkt en dat is het belangrijkste. We gaan de goede kant op en proberen het goede te doen. Al is dat soms moeilijk."

Verbazing bij Pluryn
Zorgaanbieder Pluryn laat weten verbaasd te zijn dat de wethouder zich uitlaat over de financiële positie van Pluryn. Ook herkent Pluryn zich niet in de term 'financieel zwaar weer' en is het voor de zorgorganisatie nieuw dat financiële ondersteuning een optie is. "We bespreken dat graag rechtstreeks met de gemeente. Dat nemen we mee in onze besprekingen over de continuering van onze zorg." Pluryn geeft aan niet verder in te willen gaan op de situatie.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel