Eind oktober update over financiële problemen jeugdzorgaanbieder

FLEVOLAND • Ma 26 september 2022 | 23:07 • Maandag 26 september 2022 | 23:07

Uiterlijk eind oktober komen de zes Flevolandse gemeenten met een update over zorgorganisatie Triade Vitree, dat in financieel zwaar weer verkeert. Er wordt nog steeds gewerkt aan een herstelplan, zo bleek maandagavond tijdens een vergadering in het gemeentehuis van Noordoostpolder. Een jaar geleden luidde de jeugdzorginstantie al de noodklok over de financiën.

Tijdens de vergadering bleek nogmaals hoe slecht Triade Vitree ervoor staat. Het huidige contract is aflopend en als er geen nieuw contract gegund gaat worden, zou de jeugdzorginstelling technisch gezien failliet zijn, zo werd benadrukt. De ingangsdatum van het nieuwe contract zou zijn op 1 januari 2023, maar is al een jaar vooruitgeschoven naar 2024. Voor komend jaar is gekozen voor een tijdelijke overbrugging.

Wethouder Linda Verduin van Noordoostpolder gaf tijdens het openbare deel van de vergadering aan dat het lastig is om het achterste van de tong te laten zien in de kwestie. De vergadering werd daarna achter gesloten deuren voortgezet waarbij de raadsleden meer in detail werden bijgepraat.

Triade Vitree biedt onder meer acute hulp als er sprake is van agressie of onveiligheid en geeft extra hulp op scholen en aan huis. Als jongeren niet meer thuis kunnen wonen zorgt de organisatie voor pleegzorg, een gezinshuis of begeleiding naar zelfstandig wonen. Triade Vitree is in alle gemeenten van Flevoland actief.

Wat gaat er mis bij de zorgorganisatie?
Triade Vitree stuurde de gemeenten in oktober vorig jaar een noodbrief over de problemen. De tarieven van de organisatie zijn niet kostendekkend, de administratieve lasten zijn te hoog en de arbeidsmarkt is verslechterd.

Naar aanleiding van de noodbrief aan de gemeenten, is een traject gestart om de oorzaak van de financiële problemen verder te onderzoeken. Daarvoor is een speciaal team ingesteld. Dat leidde tot een rapport waarin meerdere redenen staan voor het verlies dat de zorgorganisatie draait. De bevindingen worden gebruikt om een herstelplan te schrijven.

De Almeerse wethouder Roelie Bosch liet in juli weten dat de financiële problemen op dat moment nog geen gevolgen hadden voor de zorg zelf: "De zorg gaat gewoon door. We staan als gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp, natuurlijk ook garant voor zorgcontinuïteit zoals dat heet. Dus mensen hoeven niet in paniek te raken."

Bestuurder zwaait af
Bestuurder Paul van der Linden nam vorige week afscheid van Triade Vitree. Hij zei plaats te willen maken voor iemand met een frisse blik: "Het vertrek bij Triade Vitree valt mij zwaar’, aldus Van der Linden. "Mijn hart ligt in de zorg én bij deze mooie organisatie. Ik ben enorm trots op onze mensen die zich met hart en ziel inzetten voor kinderen en volwassenen die wat extra’s nodig hebben. Ik zie tegelijkertijd ook dat er nog veel te doen is in onze organisatie. Een frisse blik kan hier verschil in maken, hier wil ik graag ruimte voor maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel