Psychotische man krijgt tbs en celstraf

LELYSTAD • Vr 14 oktober 2022 | 16:22 • Vrijdag 14 oktober 2022 | 16:22

De rechtbank in Lelystad heeft een 38-jarige man uit Lelystad veroordeeld tot tbs met voorwaarden en negen maanden celstraf. Hij probeerde op 24 maart brand te stichten in zijn flat aan de Stelling. Daarvoor draaide hij de gaspitten open.

Volgens deskundigen lijdt de man aan een schizofrene stoornis en is hij drugs- en drankverslaafd. Daardoor raakte hij in een psychose en ging het mis. "Ik wilde niet meer leven", zei hij twee weken terug in de rechtszaal. "Maar ik wilde niemand in gevaar brengen."

Meerdere keren vroeg hij om hulp, vertelde hij de rechters. Maar telkens kreeg hij nul op het rekest. "Ik had allemaal stemmen in mijn hoofd en wilde niet meer. Daarom bracht ik mijn hond naar de buurman, draaide de gaspitten open en haalde een fles wodka."

Eenmaal thuis waren de hulpdiensten er al en kon een grotere ramp worden voorkomen. "Meneer woont op de eerste verdieping van een flat van vijf verdiepingen. Dat had heel fout kunnen aflopen voor de andere bewoners. Er zijn 32 woningen in dat gebouw", zei de officier van justitie ter zitting.

Vernieling
De Lelystedeling werd ook veroordeeld voor de vernieling van een voordeur en de ruit in een voordeur in het flatgebouw. Ook toen was hij in een psychose. En hij bedreigde de moeder van zijn dochtertje, toen zij een relatiepauze inlaste.

Om het leven van de verdachte weer op de rit te krijgen, is volgens deskundigen langdurige behandeling nodig. Zij adviseerden dan ook tbs onder voorwaarden.

Geen intensief toezicht
De officier eiste naast de tbs en celstraf ook de zogeheten maatregel gedrag beïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel, waarmee hij nog lange tijd onder intensief toezicht zou blijven tijdens zijn re-integratie. Dat vond de rechtbank echter niet nodig, vooral ook omdat de tbs die hem is opgelegd geen maximum looptijd heeft en dus waarschijnlijk erg lang zal duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel